Koren biljke sladić

Supstanca poznata kao glavni sastojak običnih bombona može zapravo biti dobra za vaše zube. To je sladić.
Prema rezultatima nove studije u "Žurnalu prirodnih proizvoda" (Journal of Natural Products), koren sladića može pomoći u održavanju zdravlja zuba.
Autori kažu da se sastojci koji se nalaze u suvom korenu sladića mogu koristiti u sprečavanju propadanja zuba i bolesti desni.
Ipak, nemojte zbog toga hitati u prodavnicu po slatkiše. Prema informacijama koje su proistekle iz studije, bombone koje se prodaju kao bombone od sladića (tvrde bombone) u Americi se zapravo prave od ulja anisa.
Kineski koren sladića koji se gaji na severu Kine, bio je jako važan u tradicionalnoj kineskoj medicini.
"Sladić se koristi u mnogim kineskim biljnim receptima, kao glavni sastojak za pojačanje aktivnosti drugih sastojaka, za smanjenje toksičnosti i pojačavanje ukusa", kažu autori.
Ipak, na zapadu ova biljka nije detaljno ispitana. Prema podacima Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu, kliničke studije injekcija sa korenom sladića pokazale su da postoje pozitivni efekti u borbi protiv hepatitisa C.
Istraživači kažu da nema dovoljno pouzdanih podataka kako bi se ustanovilo da li je sladić efikasan za druga stanja.
Ova studija može pomoći da se do tog zaključka dođe. To bi bile dobre vesti jer je propadanje zuba najdominantnija hronična bolest u Americi, a i u mnogim drugim zemljama.
Prema Nacionalnom institutu za zubna i kraniofacijalna istraživanja, oko 92% odraslih i starijih u Americi patilo je od bolesti zuba, dok je to slučaj sa 59% tinejdžera i 42% dece mlađe od 11 godina.
Aktivni sastojci
Otkriveno je da su dva dominantna sastojka sladića, licoricidin i licorisoflavan A, najefikasniji u inhibiciji rasta bakterija koje izazivaju karijes.
Ovi i drugi sastojci pronađeni u korenu sladića pokazali su da smanjuju rast bakterija koje se povezuju sa periodontitisom, bolešću koja uništava kosti, desni i tkivo koje drži zube.
Glavni autor studije, Stefan Gafner, zapravo je istraživač pri jednom poznatom proizvođaču pasti za zube. Koren sladića je jedan od sastojaka u nekim od njihovih proizvoda.
Upozorenja na pakovanju
Iako ekstrakt korena sladića može biti koristan, sa njim dolaze i neki rizici.
Prema Nacionalnom centru za komplementarnu i alternativnu medicinu, nije poznato da li je bezbedno koristiti suplemente na bazi korena sladića duže od 4 do 6 nedelja. Oblici suplemenata koji sadrže glicirizin (glycyrrhizin) mogu povisiti krvni pritisak, a smanjiti nivo kalijuma, i izazvati zadržavanje soli i vode ako se uzimaju u većim količinama.
Osobe sa povišenim pritiskom i bolestima srca trebalo bi pažljivo da konsumiraju sladić; trudnice bi trebalo da izbegavaju suplemente na bazi sladića i ne bi trebalo da konsumiraju velike količine sladića u hrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.