Džaba ih pijete: ovo su lažni biljni suplementi

U Americi su nedavno četiri velike kompanije sa velikim brojem prodajnih obejekata širom zemlje osumnjičene za prodaju lažnih i potencijalno štetnih biljnih dodataka ishrani (vitaminskih suplemenata), potvrdila je kancelarija državnog tužioca Njujorka. Kompanijama je naređeno da proizvode povuku iz prodaje i uklone ih sa rafova prodavnica.

Istraga državnih organa utvrdila je da jedan broj biljnih suplemenata, i to onih najprodavanijih, ne sadrži nijedan od sastojaka navedenih na etiketama, o čemu je nedavno pisao „Njujork tajms“.

Umesto toga, suplementi su sadržali jeftine sastojke, kao što su praškasto povrće, začinsko bilje i brašno žitarica, kao i druge sastojke, od kojih bi neki mogli da predstavljaju opasnost za alergične osobe .

Istraga

Istraga je bila koncentrisana na šest proizvoda i evo nekih od specifičnih nalaza:

  • Na jednom proizvodu pisalo je da sadrži „ginko biloba“, a u stvari je imao praškaste rotkvice, suvo začinsko bilje i pšenično brašno. Na etiketi je pisalo da proizvod ne sadrži ni pšenicu ni gluten.
  • Za drugi proizvod je na etiketi pisalo da sadrži žen-šen, a ustanovljeno je da pilula sadrži samo beli luk u prahu i pirinač.
  • Treći preparat, biljna pilula, imao je, pored „glavnih“ sastojaka, i delove mahunarki u praškastom obliku (uključujući kikiriki i soju), što je moglo kod nekih osoba izazvati burne alergijske reakcije.
  • Ostala tri biljna proizvoda prodavana su kao preparati na bazi kantariona, ginko biloba i valerijane. Međutim, ispitivanjem je ustanovljeno da su napravljeni od praha pirinča, pasulja, graška i divlje šargarepe.

Nalog

Generalni državni tužilac naložio je trgovinskim lancima da dostave procedure koje koriste za proveru sastojaka u biljnim suplementima i rezultate tih provera.

„Lažno etiketiranje proizvoda, opasan sadržaj u proizvodima i lažno reklamiranje jesu nezakoniti. To predstavlja neprihvatljiv rizik za kupce, naročito one sa alergijom na skrivene (neoznačene) sastojake“, izjavio je državni tužilac Erik Šnajdermen.

Odgovori

Kao odgovor na istragu, trgovci su izjavili da će ukloniti proizvode iz svojih prodavnica širom zemlje, preduzeti odgovarajuće mere i sarađivati sa nadležnim organima dok se problem ne reši. Proizvođači, naravno, ističu da „stoje iza kvaliteta i ispravnosti“ proizvoda koje prodaju u svojim prodavnicama .

Napomene

Mnogi zdravstveni stručnjaci u Americi odavno su upozoravali na kvalitet i bezbednost nekih dijetetskih suplemenata i pozdravili ovu istragu.

Ovo je prvi put da je velikim trgovinskim i prodajnim lancima u Sjedinjenim Američkim Državama zaprećeno pravnim akcijama zbog prodaje pogrešno označenih biljnih proizvoda, ističe „Njujork tajms“.

„Ako su ove informacije tačne, onda je to neverovatno razorna optužnica za industriju i trgovinu“, rekao je dr Piter Koen, docent na Univerzitetu u Harvardu i stručnjak za bezbednost suplemenata.

Nadamo se da naši sanitarni organi kontrolišu hranu i lekove na tržištu i da neće dozvoliti da ovi i slični proizvodi posle zabrane na zapadnom tržištu dođu, jeftino i povoljno, do nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.