U trendu

LEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 48 sati

Rak debelog creva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje razni prirodni lekovi koji sprečavaju ovu bolest, stručnjaci i dalje veruju da nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila ove činjenice.

Žalosno je da danas u nauci da većinu istraživanja finansiraju farmaceutske kompanije i da su uglavnom fokusirane na finansijsku dobit, a ne na zdravlje ljudi.

Međutim, to ne znači da se u svetu ne sprovode velika i važna istraživanja. Odličan primer ovoga dolazi sa jednog univerziteta u Australiji, gde su istraživači otkrili da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) ubija preko 93% ćelija raka debelog creva kod ljudi nakon 48 sati lečenja.

Laurinska kiselina truje ćelije raka, istovremeno izazivajući oksidativni stres uz značajno smanjenje nivoa glutationa (koji ćelijama raka treba da se zaštite od oksidativnog stresa).

Eksperimenti su izvedeni in vitro u Petrijevim posudama, ali i in vivo na pacovima, pokazujući isti efekat.

Foto:Pexels/Towfiqu Barbhuiya

Laurinska kiselina se takođe nalazi u majčinom mleku i masna je kiselina koja podržava imuni sistem i ima antimikrobna svojstva.

Kliničke studije Američkog društva za ishranu pokazale su da masti u kokosovom ulju mogu biti korisne u lečenju i prevenciji stanja kao što su dijabetes, osteoporoza, virusna oboljenja (mononukleoza, hepatitis C, herpes…), bolesti žučne kese, Kronova bolest i rak.

Dokazano je da kokosovo ulje smanjuje neželjene efekte hemoterapije i poboljšava kvalitet života pacijenata sa rakom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)