U trendu

ISPRAVKA: Kokosovo ulje nije lek protiv raka

Rak debelog creva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje razni prirodni lekovi koji sprečavaju ovu bolest, stručnjaci i dalje veruju da nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila ove činjenice.

Onkolog Necy Juat, član Društva medicinske onkologije s Filipina, govorio je za VERA Files, naglasivši da je potencijalni efekat laurinske kiseline (koju ima kokosovo ulje) na ćelije raka debelog creva “anegdotalan” i ne bi trebalo da bude razmatran kao alternativa medicinskom tretmanu. Osvrnuo se i na in vitro prirodu istraživanja i pogrešnih zaključaka o uspešnosti u lečenju raka debelog creva kod ljudi rekavši da se rezultati studije provedene u laboratoriji ne mogu primeniti na ljude ako se ne odrade četiri faze kliničkih ispitivanja.

Proglašavanje različitih namirnica “lekom protiv raka” može biti opasno, budući da bolesnike može odvratiti od pouzdanih, naučno dokazanih metoda lečenja i time ih potencijalno dodatno ugroziti. Brojne lako dostupne namirnice do sada su proglašavane lekovima protiv raka.

U ovom članku ranije je objavljena netačna informacija da kokosovo ulje ubija 93% ćelija raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)