Mnogi obožavaju prasetinu, ali kad pročitate kako utiče na zdravlje šokiraćete se. Ovo niko nije znao

Širom Srbije u toku su preslave, pa budite spremni da ugostite goste.

Uz malo truda savršeno pečenje možete napraviti i sami kod kuće! Odličan je izbor za prazničnu trpezu kao što je svečani ručak.

Zdravstvene prednosti svinjetine: Zašto je treba uvrstiti u ishranu

Svinjetina sadrži esencijalne masnoće nužne za zdravlje organizma. Odaberite krute delove svinjetine s manjim udelom masnoća, poput onih s oko 6% masnoće na 100 grama mesa. Uklanjanjem viška masnoće, svinjetina postaje izvor nezasićenih masti, što je važno za uravnoteženu prehranu.

Visoki protein: Svinjetina je izvanredan izvor proteina, pružajući polovinu preporučene dnevne količine u samo 100 grama mesa. Proteini su ključni za regeneraciju tkiva i izgradnju mišićne mase.

Obilje vitamina: Svinjetina je bogata vitaminom B12, osiguravajući čak 70% preporučene dnevne količine u samo 100 grama mesa. Vitamin B12 ključan je za optimalno funkcioniranje organizma.

Važni minerali: Cink, fosfor, selen, gvožđe i magnezijum su ključni minerali prisutni u svinjetini. Oni podstiču rast ćelija, jačaju imunološki sastav te održavaju zdravlje zuba i kostiju.

Nizak nivo uljenih hidrata: Svinjetina je siromašna ugljenim hidratima, što je idealno za one koji žele kontrolisati unos ugljenih hidrata ili imaju dijabetes. Pečeni svinjski but i slanina imaju zanemarljiv deo ugljenih hidrata, čineći ih savršenim izborom za uravnoteženu prehranu.

Uvrstite svinjetinu u svoj jelovnik kako biste iskoristili sve ove zdravstvene benefite i održali balansiranu prehranu.

(Espreso/srbija danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.