U trendu

Mnogi za ovu hranu misle da je posna, a zapravo nije: Obratite pažnju kako ne bi ste bili pogrešili

Uskršnji post smatra se najstrožim, traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru.

Ove godine Uskršnji post trajaće od 18. marta do 4. maja. U smislu ishrane, post jednostavno podrazumeva odricanje od hrane životinjskog porekla, namirnica koje često koristimo kao što su meso, jaja, mleko, sir…

Većina vernika strogo vodi računa šta unosi u svoj organizam, a danas na tržištu ima dosta posnih namirnica koje su odlična zamena mrsnim. Tako da zapravo nije teško napraviti ukusno jelo ili poslasticu!

Međutim, tu postoji i jedna „caka“. Odnosno, u većini prodavnica možete da pronađete namirnice na kojima velikim slovima piše da su posne, a da ipak sadrže tragove mleka ili jaja. Zato je važno da uvek detaljno pročitate deklaraciju. Većina Srba kupuje namirnice za koje veruje da su posne, a ne zna da zapravo u tragovima sadrže sastojke koji to nisu…

Koje to namirnice jedete na postu, a ne bi trebalo?

Sir od soje je 100% postan, a za ostale proverite da li ostali sadrže kazein, protein koga ima jedino u mleku. Tako ćete moći da odredite koji su biljni sirevi posni.

Čokoladne bananice nisu posne jer se želatin, koji se nalazi u njihovom sastavu njih pravi od životinjskih kostiju. Postoji i biljni želatin, pa uvek na deklaraciji proverite koji su koristili. Dobro obratite pažnju i na napolitanke, jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaoa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

U mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina (makarone, špagete, taljatele) posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, kako bi korica bila sjajna i hrskava.

Mnogi su uvereni i da je riblja pašteta posna, pa je kupuju bez razmišljanja, ali ipak pročitajte deklaraciju. Ako želite da budete sigurni, domaću paštetu od tune napravite kod kuće.

Ovo važi i za smoki i ostale „biljne“ grickalice koje nisu posne, jer u sebi sadrže mleko u prahu.

Ukoliko niste sigurni, uvek je dobra preporuka da tokom posta koristite sveže i neobrađene namirnice, dakle sveže voće i povrće, koje ćete sami pripremiti, sa ili bez dodatka biljnog ulja, po vašem izboru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.