U trendu

Napitak koji su naši stari s razlogom često pili: Ima više vitamina C nego limun, a čuva kožu, srce i stas

Prava je riznica vitamina C

Kada se pomene vitamin C, jedna od najvažnijih hranljivih materija za jak imunitet u sezoni virusa, obično nam je prva asocijacija limun, a odmah potom i ostale citrusne voćke: pomorandže, mandarine, grejpfrut…

Međutim, iako su bogati vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima, citrusi ne prednjače po udelu vitamina C, odnosno askorbinske kiseline. Naprotiv, postoji više namirnica koje sadrže vitamin C u značajnijim količinama!

Jedna od njih je i moćni šipurak, za koji se na platformi FoodData Central američkog ministarstva poljoprivrede, koja nudi nutritivne podatke o voću, povrću i žitaricama, navodi da 100 grama šipurka sadrži 416 mg vitamina C.

Šipurak i vitamin C

Da biste uporedili koliko je to impozantno, navešćemo vam u nastavku podatke o citrusima:

 • 100 grama limuna sadrži 53 mg vitamina C
 • 100 grama mandarine sadrži 26,7 mg vitamina C
 • 100 grama pomorandže sadrži 53,2 mg vitamina C
 • 100 grama grejpfruta sadrži 31,2 mg vitamina C

Šipurak, poznat i kao šipak, divlja ruža, pasja drača, pasja ruža, šepurica, pripada porodici ruža (Rosaceae), a bere se zreo dok je tvrd i sjajnonarandžaste boje, uglavnom početkom jeseni. U njemu se nalazi sitno i jestivo semenje, veliki izvor mnogih hranljivih materija, a samo dve kašike šipka sadrže:

 • 26 kalorija
 • 6 g ugljenih hidrata
 • 4 g vlakana
 • 4% preporučenog dnevno unosa vitamina A
 • 3% preporučenog dnevno unosa vitamina B5
 • 6% preporučenog dnevno unosa vitamina E
 • 76% preporučenog dnevno unosa vitamina C

Dakle, vitamin C je nešto po čemu se šipurak jasno izdvaja u prirodi.

Za šta sve treba konzumirati šipurak?

Šipak ima široku primenu u narodnoj medicini širom sveta, a iako ga ne treba koristiti kao lek ili zamenu za terapiju koju propisuje lekar, on je veoma koristan u okviru raznovrsne i uravnotežene ishrane.

Kako navodi medicinski portal Healthline, šipurak ima brojna naučno dokazana svojstva.

Šipak protiv starenja

Ulje od šipka je vrlo popularno u kozmetičkoj industriji, iako su istraživanja koja potvrđuju njegovo anti-age dejstvo ograničena. Ipak, poznato je da sadrži polinezasićene masti, koje jačaju zaštitnu barijeru kože i štite kožu od zapaljenskih jedinjenja, odnosno UV zračenja, duvanskog dima i zagađenja, navodi Healthline.

Ova platforma dodaje i da vitamin C iz šipka može da pomogne u sintezi kolagena, zaceljivanju rana…

Šipak protiv artritisa

Šipurak se sve češće izučava zbog njegovih efekata na bolove od osteoartritisa, a nedavni pregled 24 studije objavljen u medicinskom magazinu Phytomedicine 2019. pokazao je da suplementacija šipkom može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa boreći se protiv oksidativnog stresa i upale u zglobovima.

Šipak za topljenje masti

Istraživanje objavljeno 2015. u listu Diabetology & Metabolic Syndrome trajalo je 12 nedelja, a na kraju je utvrđeno da je korišćenje tableta od 100 suplementa šipka svakodnevno pomoglo u smanjenju masnoće u predelu abdomena, u poređenju s kontrolnom grupom.

Autori istraživanja su ovaj efekat pripisali tilirozidu, snažnom antioksidansu koji može da poveća metabolizam masti, a ovo je prepoznato i u brojnim studijama na glodarima, napominje Healthline.

Šipak za zdravlje srca

Ukoliko ga koristite u okviru raznovrsne i izbalansirane ishrane, šipurak vam može biti važan saveznik u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, a studija švedskih stručnjaka objavljena u magazinu European Journal of Clinical Nutrition 2012. pokazala je da svakodnevno ispijanje napitka koji sadrži 40 g praha od šipka može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, ukupnog holesterola i LDL holesterola, u poređenju s kontrolnom grupom.

Ipak, neophodna su dalja istraživanja.

Kako se pravilno kuva čaj od šipka?

Postoji mnogo načina da iskoristite šipurak u ishrani, a obično ga konzumiramo kroz čaj od šipka.

On se priprema vrlo jednostavno – jednu kašičicu opranog i iseckanog ploda šipurka prelijte sa 200 ml prokuvane i prohlađene vode i pokrijte i ostavite sa strane.
Posle 20 minuta, izvadite šipurak, dodajte med i limun po ukusu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar