U trendu

Naučnici utvrdili šta 2 kašičice meda na dan rade organizmu i šokirali se: „Ovo nismo očekivali“

Da je med zdrav dobro se zna, ali njegov efekat na zdravlje šokirao je i naučnike.

Jedno istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da med može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi. Ova studija je objavljena u naučnom magazinu „Nutrition Reviews“, a sproveli su je naučnici sa Univerziteta u Torontu.

Istraživači su se fokusirali na 18 različitih kontrolnih ispitivanja koja su uključivala više od 1. 110 ispitanika i trajala su u proseku oko dva meseca. Želeli su da utvrde kakav i koliki uticaj ima med na kardiovaskularne metaboličke faktore rizika.

Rezultati su pokazali da med ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca, odnosno da povoljno utiče na nivo šećera u krvi i holesterol.

Učesnici su uglavnom konzumirali oko dve pune kašičice meda dnevno, ali je primećeno da je sirovi med onaj koji pruža mnogo više koristi. S druge strane, prerađeni med nije toliko efikasan kada su u pitanju benefiti na organizam. Inače, sirovi med je med koji je apsolutno prirodan, neprocesuiran, nepasterizovan, nefiltriran, bez ikakve naknadne obrade.

„Jesti med u njegovom najprirodnijem stanju je najbolja opcija“

„Ovi rezultati su iznenađajući, s obzirom na to da je med otprilike 80 odsto šećer. Ali je med ujedno i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i retkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje“, zaključili su istraživači koji su sproveli studiju.

„Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srce. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinjenja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja, te štite ćelije od oksidativnog stresa“, kaže dijetetičarka Ketrin Hervasio.

Ona je dodala i da sirovi med nije prošao nikakve metode prerade zbog čega zadržava više hranljivih materija i antioksidanata od prerađenog meda. „Jesti med u njegovom najprirodnijem stanju je najbolja opcija“, kaže Ketrin, a prenosi Blic Žena.

Stručnjaci kažu da je jedna do dve kašike sirovog meda na dan dovoljno da biste dobili hranljive materije koje su potrebne za zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar