U trendu

Nije hrono ishrana: Jedite namirnice ovim redosledom tokom obroka i istopićete salo

Nutricionistički svet ne prestaje da istražuje nove metode za održavanje zdrave ishrane i optimalne telesne težine.
U poslednje vreme, pažnju je privukao koncept „nutrient sequencing“, odnosno redosled kojim jedemo hranu. Ideja je jednostavna: promenom redosleda određenih namirnica tokom obroka možemo uticati na način kako naše telo obrađuje hranljive materije i reguliše nivo šećera u krvi.

Ključna ideja je da konzumiranje proteina i povrća pre ugljenih hidrata može stabilizovati nivo šećera u krvi, smanjujući nagli porast glukoze nakon obroka. Ovo je posebno važno za osobe koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, kao što su dijabetičari, ali može biti korisno i za sve one koji žele bolje upravljati telesnom težinom.

Istraživanja su pokazala da određene kombinacije hrane mogu smanjiti nivo šećera u krvi nakon obroka. Na primer, konzumiranje proteina i povrća pre ugljenih hidrata može usporiti apsorpciju šećera iz hrane, što dovodi do manjih oscilacija nivoa šećera u krvi i dugotrajnijeg osećaja sitosti.

Međutim, iako su rezultati istraživanja obećavajući, još uvek postoje mnoge nepoznanice i nedoumice. Na primer, nije sasvim jasno zašto određeni redosled obroka ima takav uticaj na metaboličke procese u telu. Takođe, efekti „nutrient sequencing-a“ mogu varirati od osobe do osobe, što znači da ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće biti jednako efikasno za drugu.

U svakom slučaju, ovo je intrigantan koncept koji zaslužuje dalje istraživanje. Za sada, savet je da se usredsredite na konzumiranje raznovrsne i hranljive hrane, i da eksperimentišete sa redosledom obroka kako biste videli kako vaše telo reaguje. Uostalom, svako telo je jedinstveno, pa je važno pronaći pristup ishrani koji odgovara vašim individualnim potrebama i ciljevima.

(b92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.