Nikola Tesla je ceo život jeo ovo voće i doživeo duboku starost: Tvrdio je da poboljšava funkcije mozga

Teslina ishrana i navike spavanja bili su deo njegove posebne životne filozofije

Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih pronalazača i vizionara 20. veka, bio je poznat po svojoj asketskoj ishrani, koja se zasnivala uglavnom na biljnoj hrani. Prema nekim izvorima, Tesla je veći deo svog života praktikovao vegetarijanstvo, verujući da mu takva ishrana povećava energiju i poboljšava mentalni fokus.

Tesla je u jednom intervjuu podelio svoju filozofiju ishrane, ističući važnost izbora namirnica koje unosimo u svoje telo. „Hrana je možda najvažniji faktor koji utiče na našu sposobnost razmišljanja i kreativnosti“, rekao je Tesla.

Iako je Tesla bio poznat po skromnosti i jednostavnosti u ishrani, nije se plašio eksperimentisanja. Neki izvori navode da je Tesla praktikovao kratke periode posta, verujući da čisti telo i um od toksina, poboljšavajući mentalnu bistrinu, prenosi Klik.hr.

Detalji njegove ishrane često su tajnoviti i kontroverzni, ali mnogi istraživači se slažu da je Teslina skromna ishrana zasnovana na biljci odigrala ključnu ulogu u održavanju njegove vitalnosti i mentalne oštrine. Kada je reč o dnevnom rasporedu obroka, Tesla je imao neobične navike. Za doručak bi obično popio jednu do dve šolje toplog mleka i pojeo nekoliko jaja. Često nije imao ništa za ručak, a držao se dva glavna obroka dnevno: doručka i večere. Za večeru bi jeo povrće i supu, a za užinu bi uzeo parče sira i jabuku.

Suprotno uobičajenim preporukama da je ljudima potrebno osam sati sna dnevno, Tesla je retko spavao i tvrdio je da mu nedostatak sna ne smeta. Njegove prakse spavanja bile su neobične, a doktori su generalno predlagali više spavanja da bi održali zdravlje. Međutim, Tesla je tvrdio da mu je dovoljno samo nekoliko sati sna da se oseti potpuno napunjen energijom.

Tesla je bio poznat po svom asketizmu i kontroli, a njegova ishrana i navike spavanja bili su deo njegove posebne životne filozofije. Ove navike, koliko god bile nekonvencionalne, doprinele su njegovoj neverovatnoj kreativnosti i sposobnosti da dođe do ideja koje su promenile svet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.