U trendu

Nipošto ne preskačite i ovaj deo lubenice kada je jedete: Odličan je za zdravlje

Semena lubenice, često zanemarena nuspojava uživanja u ovom sočnom voću, zapravo su pravo blago u malom.
Mnogi se pitaju da li je bezbedno jesti seme lubenice, a istina je da su one zapravo veoma zdrave. Bez obzira na to da li su crna ili bela, semena lubenice mogu doneti brojne koristi za vaše zdravlje.

Na primer, bela semena u lubenici su zapravo nesazrela semena smeštena unutar belih omotača. Iako možda ne izgledaju kao klasična semena, ova bela zrnca sadrže neka hranljiva jedinjenja, poput magnezijuma, gvožđa, folata i niacina. Sa druge strane, crna semena su zrela, plodna semena koja mogu da proklijaju i izrastu u biljku lubenice ako ih posadite. Oba tipa semena su potpuno jestiva i prolaze kroz vaš sistem varenja kao nerastvorljiva vlakna, pružajući vašem telu korisne hranljive sastojke koji su dobri za zdravlje.

Iako su semenke lubenice korisne, važno je napomenuti da preterano konzumiranje može dovesti do nekih neželjenih efekata, posebno kod osoba sa osetljivim digestivnim traktom. Previše semenki može izazvati zatvor ili gastrointestinalne smetnje, zbog visokog sadržaja vlakana. Ipak, nema preciznih podataka o sigurnoj granici za konzumaciju semenki lubenice.

Uz to, ne samo semenke lubenice su jestive i dobra za zdravlje, već i semenke drugih voća poput krastavca, nara i zmajevog voća. Međutim, treba izbegavati konzumiranje koštica trešanja, jabuka i kajsija, koje mogu biti štetne za organizam.

Dakle, sledeći put kada uživate u osvežavajućoj lubenici, znajte da su semenke deo tog iskustva i da donose koristi vašem telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.