U trendu

Niste ni svesni šta se događa vašem telu kad pojedete beli luk: Posle 4 sata kreće borba

Šta se tačno dešava iz sata u sat od kada pojedemo beli luk?

Beli luk se često smatra prvim štitom odbrane od virusa, a preporučuje se konzumacija najmanje šest čena belog luka nedeljno zbog njegovog pozitivnog dejstva na srce.

Kada jedemo beli luk, telo prolazi kroz nekoliko faza:

Prvi sat: Beli luk se razlaže u stomaku i postaje idealna hrana za telo.

Četiri sata nakon jela: Počinje borba protiv postojećih bakterija i virusa.

Šest sati nakon jela: Aktivira se proces sagorevanja uskladištenih masti u telu.

Posle sedam sati: Beli luk ima antibakterijski efekat na krvotok.

Jedna od najstarijih biljaka

Beli luk, jedna od najstarijih biljaka, često je prisutan u mnogim kuhinjama. To nije samo ukusan dodatak jelima, već i izuzetno zdrava hrana. Poznato je po aktivnim hemijskim jedinjenjima i antioksidansima, što ga čini prirodnim „antibiotikom“, piše Danas.rs.

Ovaj svestrani sastojak povoljno utiče na nivo šećera u krvi, smanjuje sintezu holesterola, pruža antiinflamatorna svojstva i brine o zdravlju gastrointestinalnog trakta. Alicin, moćno jedinjenje u belom luku, odgovoran je za mnoga njegova lekovita svojstva.

Preporučuje se konzumiranje sirovog belog luka, najmanje tri čena dnevno kada smo prehlađeni. Pre konzumiranja, preporučuje se da se zgnječi da bi se stimulisala enzimska reakcija koja proizvodi alicin. Ako ga termički obrađujete, to morate učiniti brzo. Uprkos mirisu koji mnoge odbija, upravo ovaj mirisni sastojak daje belom luku lekovita svojstva. Ako ste zabrinuti zbog lošeg zadaha, možete ga neutralisati žvakanjem listova peršuna ili zrna kafe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)