U trendu

Nisu svi jogurti dobri za doručak, 3 greške izbegavajte

Zbog suludog trenda biranja namirnica s niskim udelom masti popularnog još od 90-ih, mnogi i danas radije kupuju nemasni jogurt, kaže nutricionistkinja

Iako se jogurt može činiti kao savršen brzinski doručak, mnogi nakon njega vrlo brzo ogladne jer, kako kažu stručnjaci, ne znaju kakve jogurte trebaju birati. Mnogi se nutricionisti slažu da jogurt može biti odličan doručak prepun hranjivih tvari, najviše zbog toga što često sadrži mnogo proteina.

– Visoki je udeo proteina ujutro veoma važan zbog smanjenja želje za slatkim kasnije tokom dana – rekla je za HuffPost nutricionistkinja Marissa Meshulam i dodala da doručak koji je pun proteina bolje kontroliše glad tokom čitavog dana od neproteinskog obroka.

– Razlog je taj što hrana bogata proteinima usporava probavu, pa ste duže siti, a jogurt je posebno dobar izbor za doručak jer sadrži i ugljene hidrate i proteine, kombinaciju koja daje i energiju – objasnila je, a bogat je i kalcijem, D vitaminom, kalijem, često i probioticima. Ipak, bez obzira na njegov hranjivi sastav, ako jedete pogrešnu vrstu jogurta, kaže Meshulam, brzo ćete opet biti gladni.

A evo koje greške u izboru jogurta savetuje da izbegnete:

1. Jedete jogurt s puno šećera i/ili drugih sladila

Američka prehrambena smjernica za dodani šećer ograničava unos na manje od 10 posto ukupnih dnevnih kalorija, kaže nutricionistkinja koja ističe da bi nam cilj trebao biti 25 do 38 grama dodatnih šećera dnevno.

– Što manje šećera jogurt ima, to bolje. Ako dnevno unesete na primer oko 1500 kalorija, jogurt vam ne bi trebao imati više od 15 grama dodanog šećera – kaže dijetetičarka Chelsey Amer te savetuje da izbegavamo umjetne zaslađivače poput aspartama i sukraloze.

2. Jedete jogurt s premalo masti

Zbog suludog trenda jedenja što više namirnica s niskim udelom masti popularnog još od 90-ih, mnogi i danas radije kupuju nemasni nego punomasni jogurt, što je pogrešno, kaže Amer.

– Da biste duže bili siti, potražite jogurt bogat proteinima i mastima, s najmanje 20 grama proteina i dva posto masti – savetuje ona, jer se masti najteže probavljaju i pomažu kod osećaja sitosti.

3. Jedete samo jogurt, bez dodatka vlakana

Ovo nije dobra ideja jer jogurt nema vlakna, objasnila je nutricionistkinja za Huff Post i preporučila da mu se dodaju žitarice poput mekinja, chia semenka, lanenih semenki ili oraha, ali i voće, povrće, granole ili muesli.

– Jogurt je izvrstan deo doručka, ali ne i čitav doručak – kaže Amer i preporučuje da ga se ujutro kombinuje s drugim namirnicama jer većina jogurta ima samo 150 ili manje kalorija po obroku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.