U trendu

Nutricionistkinja Novaka Đokovića: „Ako želite da smršate, ovu grešku sportista nemojte praviti“

Biljna ishrana je sve popularnija među sportistima, ali je činjenica da i dalje izaziva mnoge dileme u društvu. Dok se neki kunu u njegove prednosti, drugi veruju da nema dovoljno proteina.

Ipak, biljnu ishranu preporučuje i Nevena Veselinović, nutricionistkinja Novaka Đokovića.

Šta jede Novak Đoković?

Novak se 2010. odrekao glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira samo hranu biljnog porekla, pa se na njegovom meniju nalazi dosta voća, žitarica, kinoe, pirinča i slatkog krompira.

„U prvom delu dana jedem puno voća. Ne volim da jedem hranu koja bi zahtevala mnogo energije za varenje jer mi je potrebno mnogo energije za trening“, rekao je Đoković prošle godine.

Dan počinje toplom vodom i limunom, a zatim pije sok od celera. Zatim sledi zeleni smuti bogat hranljivim materijama i algama. To je u skladu sa onim što Nevena Veselinović savetuje sportistima, kako rekreativcima, tako i profesionalnim.

„Ako želite da smanjite masne naslage, moja preporuka je da za doručak birate kombinaciju biljnih proteina i vlakana. Ja bih izbegavala bobičasto voće“, kaže nutricionistkinja Veselinović, a onima koji žele da povećaju mišićnu masu savetuje da konzumiraju ovsene pahuljice, bobičasto voće i proteinski prah, piše Mondo.

Koju hranu konzumirati nakon treninga?

Nevena Veselinović kaže da se najveće greške vezane za ishranu sportista javljaju posle iscrpljujućih treninga. „Prva stvar koju uzmete posle treninga umnogome utiče na to kako ćete uticati na izgradnju mišića i sprečiti upale. Posle treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun i đumbir. Odmah nakon toga treba da dopunite iscrpljene rezerve, a banane možete pomoći vam u tome, apsolutno ne preporučujem čokoladu, čak ni proteinske pločice sa čokoladom jer sadrže dodatni šećer“, objašnjava nutricionista.

Tokom dana preporučuje kombinaciju biljnih proteina (zrna kao što su kinoa i heljda i zeleno lisnato povrće, crveno sočivo) i vlakana.

Za večeru se mogu izabrati salate. „Ne treba imati predrasude o tome da biljna ishrana nema dovoljno proteina i gvožđa. To je oblik ishrane koji ima toliko pozitivnih aspekata. Otkrila sam to pre dvadesetak godina kada sam shvatila da više ne želim da konzumiram meso, mleko ili jaja“, rekla je Veselinović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.