U trendu

Obavezno ih uvrstite ih u svakodnevnu ishranu: Imaju moć isceljivanja i podmlađivanja

Nazivaju ih super hranom zbog svojih lekovitosti. Isceljuju organizam, a svako vaše jelo pretvaraju u remek delo.

O klicama danas znamo malo pa se može činiti da su one samo još jedan modni krik, ali upotreba klica u ishrani, ali i medicini, ima dugu istoriju, što potvrđuju drevni kineski i indijski spisi.

Zapisi kažu da su ih još pre 5000 godina antički lekari u Kini prepisivali kao lek za mnoge tegobe, a aristokratija obilato konzumirala verujući da imaju moć podmlađivanja i iscelivanja. Klice su do danas nastavile da budu značajan deo kuhinje azijskih naroda, dok je „zapadni“ svet počeo da shvata njihovu vrednost tek vekovima kasnije.

Klijanje je prirodan proces u kojem se seme budi i kreće da raste u biljku. Klice su najmlađi oblik te biljke koja je tek počela da se razvija.

Klice sadrže pravo malo bogatstvo vitamina, minerala, proteina i enzima i zato su odličan dodatak svakodnevnoj ishrani. Klijanjem se pokreće čitav niz procesa zbog kojih količina svih hranjivih sastojaka značajno raste, tako da isklijalo seme sadrži veću količinu istih od suvog semena, ali i od razvijene biljke. Takođe, proteini, ugljeni hidrati i masti se razlažu u jednostavnije oblike što omogućuje njihovu lakšu probavu i iskoristljivost, otkriva Naj magazin.

Istraživanja su potvrdila da su klice odličan izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, folata i beta karotena i da ih sadrže u znatno većoj količini od razvijenih biljaka. Osim nutritivne vrednosti, klice su u istraživanjima pokazale potencijal da pozitivno utiču na:

1. Smanjenje nivoa šećera u krvi.

I to iz 2 razloga. Isklijalo seme sadrži niži nivo ugljenih hidrata, u odnosu na ne isklijalo. Bogato je enzimima koji opet utiču na način na koji organizam razgrađuje te iste ugljene hidrate.

2. Poboljšanje probave.

Klijanjem se značajno povećava nivo nerastopljivih vlakana koja se ponašaju kao probiotici, hrane vaše dobre bakterije i tako uspostavljaju i održavaju zdravu probavu.

3. Poboljšavaju zdravlje srca.

Nekoliko studija je pokazalo da konzumiranje klica može pomoći u snižavanju nivoa holesterola kod dijabetičara i ljudi sa problemom gojaznosti. Niži nivo holesterola, povezan je sa manjim rizikom od srčanih oboljenja i ateroskleroze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar