U trendu

Šta se dešava ako svaki dan jedete čia semenke? Evo koliko tačno ove super namirnice smete da pojedete

Čia seme ima mnoge prednosti za naše zdravlje. Ali da bi se ispoljio njihov blagotvorni efekat, mora se voditi računa količini i učestalosti konzumiranja ove super namirnice.

Ljudi se sve više okreću zdravoj ishrani, a jedan od sastojaka koje nikako ne treba propustiti čia semenke. Imaju veliku količinu hranljivih materija, koje nam pomažu u višestrukim procesima kao što su hidratacija, kontrola težine i zaštita kardiovaskularnog sistema. Pored toga, to je savršena prirodna zamena za neku masniju hranu koja neće doprineti našem zdravlju. Da biste izvukli maksimum iz čia semena, morate povesti računa o količini i učestalosti konzumiranja ove super namirnice.

Čia seme jeste dragoceno ali ne preterujte s količinom

Čia semenke obiluju proteinima i mnogim hranljivim materijama bitnim za očuvanje zdravlja. Međutim, ako ih konzumirate u prevelikim količinama to može izazvati neke zdravstvene tegobe. Dovoljno je da pojedete jednu kašiku čia semena dnevno. A optimalna količina zavisi i od težine, starosti, pola i fizičkog stanja svakog pojedinca.

Koje prednosti imaju ove dragocene semenke

Ako se ovo seme pravilno koristi, koristi za naše telo se višestruko povećavaju. Među svim svojstvima koje ima čia seme, izdvaja se sledećih 5:

 1. Poboljšava kardiovaskularni sistem: jedna od najvažnijih stavki kada su u pitanju čia seme jeste to da je bogate omega-3 masnim kiselinama. Ova masna kiselina pomaže u smanjenju holesterola i sprečavanju srčanih oboljenja. S druge strane, smanjuje rizik od dijabetesa.

 2. Jača kosti: čia seme sadrži mnogo kalcijuma i magnezijuma, što je izuzetno važno za zdravlje kostiju.

 3. Digestiv: Pruža veoma dobru podršku crevima i svim njihovim funkcijama. Pored toga, pruža odličan osećaj sitosti.

 4. Antioksidans: pomažu da telo bude zaštićenije i pripremljeno za oporavak od bolesti. Čia semenke jačaju ceo organizam i usporavaju starenje.

 5. Hidratacija: jedna od njegovih najvažnijih karakteristika je da čia seme odlično upija vodu, pa je savršeno konzumiranje pre treninga i u toplim letnjim mesecima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.