U trendu

Obavezno je uvrstite u ishranu: Bogata je vitaminom C i izvlači otrovne sastojke iz organizma

Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća. Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korenastom delu.

Domaćice često zbog nedovoljne upućenosti prave grešku, i misle da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara i odrvenela i da nije za upotrebu. Ali, baš naprotiv, ta sočna, debela i mesnata peteljka se peče i kuva.

Spadaju u voće najbogatije kalijumom i gvožđem, imaju težak ukus, ali enormno jačaju organizam

Listove možete da sečete i da berete u toku cele godine, bez vađenja korena. Iz korena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo da ostanu sveži, i tada je najbolje da primenite zamrzavanje blitve. Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krv.

Izuzetno je delotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Predstavlja idealnu namirnicu za održavanje telesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva sa krompirom i limunovim sokom, jer obezbeđuje našem organizmu velike količine vitamina C.

Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, i mangan, a poseduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata i biljnih ulja.

Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje višak vode i sve otrovne sastojke, takođe ubrzavaju prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.

Jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv i pospešuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tela i jača naše kosti.

Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vredna namirnica. Veoma je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog lekovitog povrća.

Blitva kao lek

Ovo zeleno povrće je izuzetni prirodni antibiotik, a kao narodni lek može da se koristi za obloge rana sa listovima, a za lečenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve. Isto tako, dobra je i za oči kao i šargarepa, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar