U trendu

Objavljena lista namirnica koje smanjuju rizik od raka

Premda se neki zdravstveni problemi ne mogu izbeći, postoje načini da se smanji rizik odabirom zdravijeg načina života kao što su redovna fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i alkohola, kao i zdrava ishrana. Naime, postoje određene vrste hrane koje vam mogu pružiti određenu zaštitu od raka, piše Healtybuilderz.

Borovnice

Poznato je da borovnice sadrže jedinjenja poput elagitanina, antocijana, kao i pterostilbena za koje je utvrđeno da doprinose našem celokupnom zdravlju.

Limun

Utvrđeno je da sadržaj vitamina C u ovom citrusnom voću pomaže u ispiranju toksina prisutnih u krvi, a uz to pomaže i boljem funkcionisanju jetre. Prema istraživanju, limunova kora može lako uništiti sve štetne ćelije raka koje mogu rasti u debelom crevu, dojci i plućima. Konzumacija limunovog soka može pružiti antivirusna i antibakterijska svojstva vašem sistemu, a istovremeno se rešiti bilo koje upale, poboljšati probavu i regulisati vaš krvni pritisak.

Šargarepe

Dodavanje šargarepe u ishranu, bilo kao užinu ili deo obroka, može pomoći u zaštiti od raka.

Orašasti plodovi

Još jedna kategorija namirnica koja vam može pomoći u borbi protiv raka ili barem smanjiti rizik je ubacivanje orašastih plodova u ishranu. Postoje neke studije koje pokazuju da konzumiranje određenih vrsta orašastih plodova zapravo može smanjiti rizik poput brazilskih orašastih plodova koji vas mogu zaštititi od raka pluća zbog visokog sadržaja selena.

Đumbir

Ekstrakt đumbira može pomoći u smanjenju veličine tumora prostate do 50% kod određenih pacijenata. Uz to pomaže i pri smanjenje upala u vašem telu, ublažavanju uznemirenog želuca i pruža obilje antioksidansa vašem telu.

Maslinovo ulje

Na osnovu studije koju je sproveo Univerzitet Pamplona u Španiji, žene koje su koristile ekstra devičansko maslinovo ulje u svojoj ishrani smanjile su rizik od raka dojke do 62%. To je zbog mononezasićenih masti koje su prisutne u ulju koje mogu sprečiti stvaranje ćelija raka u telu.

Cimet

Ovaj se začin obično koristi za smanjenje nivoa šećera u krvi i za borbu protiv upala, a može doprineti zaustavljanju stvaranja ćelija raka.

Celovite žitarice

Čini se da povećanje unosa vlakana iz namirnica poput integralnog pirinča, kinoe, kao i ovsa, može održati vaš probavni sistem zdravim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar