U trendu

Orašasti plod koji mnogi Srbi obožavaju može da bude idealan za mršavljenje

Bianca Tamburello, poznata dijetetičarka, ističe da su orašasti plodovi izvrsna hrana za mršavljenje zahvaljujući bogatstvu zdravih masti, proteina i vlakana. Iako su orašasti plodovi bogati kalorijama, ključ je u kontrolisanju dnevnih porcija.

Prema stručnjacima, bademi su najbolji izbor za one koji žele da smršaju.

Evo nekoliko razloga zašto su bademi idealni:

Vlakna

Vlakna su esencijalna hranjiva materija za većinu dijeta, posebno za one koji žele da smršaju. Dijetetičarka objašnjava: „Vlakna pomažu da se osećate siti i zadovoljni duže vremena.“ Hrana bogata vlaknima može poboljšati metabolizam, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 i poboljšati funkciju probave, prema izveštaju Eating Well.

Antiinflamatorna svojstva

Bademi su bogati antiinflamatornim biljnim jedinjenjima poput flavonoida, polifenola i proantocijanidina. Ishrana bogata antiinflamatornom hranom, kao što su bademi, može pomoći u gubitku težine. Dokazi pokazuju da prekomerna težina može dovesti do hronične upale. Stručnjaci dodaju: „Vlakna u orašastim plodovima mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što smanjuje upalu u telu.

Bogati proteinima

Proteini su ključni za obnovu i održavanje kostiju, mišića, ćelija i tkiva. Tamburelo naglašava kako je „preterano ograničavanje unosa hrane uobičajena greška u pokušaju mršavljenja, što kasnije može dovesti do prejedanja.“ Hrana bogata proteinima, kao što su bademi, usporava probavu i čini nas sitima duže vremena.

Preporuka je jasna – bademi su nutritivno bogata namirnica koja, uz pravilno doziranje, može značajno pomoći u procesu mršavljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.