Otkrivna tajna Novaka Đokovića: Ovo voće mu daje energiju, čuva kosti i creva

Novak Đoković, jedan od najvećih teniskih igrača današnjice, svoju izdržljivost i energiju duguje jednom posebnom voću koje pozitivno utiče na njegovu fizičku spremnost i zdravlje

Tokom teniskih mečeva, Novak Đoković redovno unosi energiju uz banane i urme koje su postale njegov zaštitni znak tokom pauza.

„Banane, urme i voda, to je naš dogovor svaki put, ali ponekad se nekako ne ostvari. Umesto njih, dobijem jabuku. I ta jabuka je zaista dobra. Pokušao sam čak i s kruškom, ali ne uspevam da pronađem urme. Čak su mi doneli i magnete jednom prilikom, to je već bilo previše,“ komentarisao je Đoković na jednoj konferenciji za medije.
Iako su banane već dobro poznate po svojim zdravstvenim prednostima, bogate hranljivim materijama koje stabilizuju nivo šećera u krvi, sadrže značajnu količinu kalijuma, i obogaćene su antioksidansima, zašto Đoković insistira na urmama tokom svakog meča?

Urme, potekle od urmene palme s Bliskog istoka, mada danas uzgajane širom sveta, uključujući Mediteran, Aziju, SAD i Meksiko, rastu u velikim grozdovima s vrhova palmi. Kada dozru, njihova kora postaje smeđa i naborana jer se vlaga suši iz ploda. Obično se beru ručno kada dostignu zrelost. Iako su smežurane, urme i dalje sadrže malo vode. Svaka urma ima košticu u sredini koju treba odstraniti pre konzumiranja.

Sušene i sveže urme dostupne su tokom cele godine, ali sveže su najbolje od novembra do januara. Medjool urma je posebno poznata po slatkastom i lepljivom ukusu i teksturi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.