Ovaj vitamin je ključ dugog i srećnog života, a mnogima nedostaje: Štiti telo i čini ga otpornim

Naučni časopis „Biology“ 2019. godine objavio je istraživanje koje pokazuje da su mnogi mehanizmi dugovečnosti povezani sa vitaminom D. Kako se ispostavilo, vitamin D je još jedan esencijalni vitamin koji je moćan antioksidans, pomaže u balansiranju mitohondrijalnih aktivnosti, borbi protiv oksidativnog stresa i zaštiti vaše DNK.

Antioksidativne prednosti

Konkretno, vitamin D pomaže u zaštiti proteina (npr. hormona, antitela, kolagena, itd.), masnih kiselina (poznatih kao lipidi, poput onih u ćelijskim membranama u celom telu), i DNK od oksidacije borbom protiv oksidativnog stresa.

Pored toga, dovoljni nivoi vitamina D podržavaju mitohondrijalnu otpornost (organelu koja je energetska snaga u našim ćelijama) i endokrine funkcije.

Takođe, povoljno utiče na zdrav energetski metabolizam, hormonsku aktivnost, ravnotežu, i dugovečnost.

Pored antioksidativnog dejstva, vitamin D je važan i za:
  • Održava zdravu mišićnu masu- Osim što podržava mišićnu formu i funkciju, vitamin D pomaže u održavanju zdravog procenta skeletnih, srčanih i glatkih mišića (poznatih kao mišićna masa). U kliničkoj studiji iz 2014 – objavljenoj u American Journal of Medicine, utvrđeno je da starije osobe sa većom mišićnom masom žive duže od onih sa manje.
  • Vitamin D pomaže apsorpciju kalcijuma— ključnog minerala u održavanju jakih, zdravih kostiju
  • Podržava kognitivne funkcije- Meta-analiza iz 2019. iz „Journal of Aging Research“ otkrila je jasnu vezu između zdravog statusa vitamina D i kognitivne funkcije, što ukazuje na vezu između vitamina D i kognitivnih funkcija.
  • Jača imuni sistem- Vitamin D pomaže vašojimunološkoj funkciji, a posebno je važan za starije osobe, čijiimuni sistemne reaguje tako efikasno na imunološke izazove.

Proveren način dobijanja dovoljne količine vitamina D jeste sunčanje, izlaganje Suncu. Iako ga ima u nekim namirnicama, vitamin D je gotovo nemoguće nadoknaditi iz ishrane. Ukoliko se kod osobe analizom krvi ustanovi manjak vitamina D, u konsultaciji sa lekarom mogu se koristiti odgovarajući suplementi, piše Sensa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.