U trendu

Ove „magične“ semenke postoje preko 1000 godina, a njihov efekat na zdravlje je neprocenjiv

Ovo lekovito seme mnogi definišu kao “magičnu” semenku, namirnicu koja čini mala čudesa unutar našeg organizma.

Šta je čia seme?

Verujemo da veliki broj nije čuo za ovo seme, iako ono postoji već nekoliko hiljada godina. Asteci prvi spominju čia seme kao osnovnu hranu koju su koristili u sklopu religijskih obreda ali i medicinske svrhe.

Koje su osnovne prednosti konzumiranja čia semena?

Čia je biljka najbogatija sa Omega 3 masnim kiselinama, proteinom i vlaknima, a takođe sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Čia seme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje. Nutricionisti se slažu da je čia seme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osećate slabo, bez energije jer utuče na rad mišića, i oslobađa energiju u vašem telu pa ga često koriste sportisti.

Ovo seme sadrži i 37 % prehrambenih vlakana koji podstiču rad creva. Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom kao vid prevencije od raka debelog creva.

Zbog čega je čia seme dobro za kožu, kosu i nokte?

Čia seme sadrži i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram čia semena bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svežih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za zdravlje kože.

Studije su pokazale da konzumiranje čia semena takođe utiče na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je čia veliki izvor proteina (20%) koje telo mora konstantno da ima ne bi li odražavao i štitio koren dlake, odnosno noktiju koji su i napravljeni od proteina keratina.

Koliko semenki je potrebno pojesti da bismo videli dejstvo?

Kašika čia semenki na dan se preporučuje, i ne više od toga jer čia sadrži dosta vlakna koji mogu da preopterete sve koji imaju senzitivan stomak.

Kako možemo da konzumiramo čiju?

Čia seme je vrlo blagog i prijatnog ukusa, a najjednostavniji način je da semenke izblendujete za neki smuti, ili da ih stavite u neku vitaminsku, laganu salatu, a možete ih jesti i same. Trik je potopiti ih na 15 minuta u vodu, taman da narastu  do veličine koja je 10 puta veća od njihove uobičajene.

Kao i sa ovsenom kašom, što je seme veće, pre će vaš stomak osloboditi hormone koji će vas „obavestiti“ da ste puni. Ovo seme kada se potopi u kokosovo mleko i izblenduje sa bademom, ananasom postaje jedna vrlo ukusna a pritom zdrava poslastica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.