U trendu

Ove namirnice daće vam više energije od kafe!

Osobe koje pate od umora i pospanosti često posegnu za kafom u jutarnjim časovima kao instant rešenjem.

Međutim, treba imati na umu da to nije jedina opcija, a upravo u današnjem tekstu ćemo se pozabaviti ovom temom. Razloga za manjak energije ima mnogo, ali često se javlja zbog nezdravog stila života.

Preterivanje nikada nije pametno, a posebno ako govorimo o slatkišima, grickalicama, pici, pecivu, prerađenoj hrani i sosevima. Od pomoći nisu ni preterano začinjena jela, koja dovode do fizičkog, ali i psihičkog zamora.

Prosti šećeri, sa druge strane, dovode do oscilacije nivoa šećera u krvi i naglih promena raspoloženja. Verovatno se pitate šta se može učiniti po tom pitanju, ali mi, kao i uvek, imamo odgovor.

Otkrijte koje namirnice predstavljaju samo plus u svakodnevnom funkcionisanju…

Banana
Ovo voće odličan je izbor užine pre ili posle treninga, jer je bogato šećerima koji se brzo razgrađuju, a ne treba zaboraviti ni magnezijum i kalijum, koji hrane kako mišiće, tako i mozak i efikasno izlaze na kraj sa umorom.

Spanać
Ova namirnica obiluje mineralima, koji su takođe važni za rad nervnog sistema. Izdvajamo gvožđe kao odličnog saveznika u održavanju fizičke, ali i umne snage.

Predlog je da mu se tokom pripreme doda malo limunovog soka, zbog vitamina C. Vitamini grupe B već se nalaze u njegovom sastavu, što je odlično za metabolizam i vitalnost.

Jaja
Ukoliko niste znali, jaja u sebi sadrže triptofan i tirozin, što znači da njihovim unosom regulišemo lučenje serotonina, odnosno dopamina.

Na taj način bivamo žustriji i motivisaniji. Tu je i selen, zahvaljujući kome lakše pobeđujemo tromost i umor.

Crna čokolada
Najbolje je konzumirati onu koja sadrži više od 70% kakaa, jer je on podiže raspoloženje i nivo energije. Crna čokolada u sebi ima i kofein i teobromin, alkaloide koji samo pojačavaju navedeno dejstvo.

Losos
Poznato je da je ova riba izvor esencijalnih masnih kiselina, pre svega Omega 3 koje regulišu nivo seratonina.

Vitamin D potpomaže stvaranje melatonina, koji nam pomaže da kvalitetnije spavamo i samim tim budemo odmorni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.