U trendu

Ove namirnice uništavaju vaše jutro: Bolje da ih ne jedete za doručak

Da li ste tip osobe koji ujutro grabi bilo šta što mu dođe pod ruku pre nego što krene na posao?

Da li vam je doručak obično brza kombinacija poput hleba s maslacem, slatkih žitarica ili šoljice kafe kada žurite?

Iako se ovo događa većini nas, stručnjaci tvrde da bi doručak trebao biti pun hranljivih sastojaka koji će podržati zdravlje i ciljeve mršavljenja.

Nažalost, mnoge od naših jutarnjih navika u ishrani su daleko od zdravih. Mnogi od naših izbora su zapravo loši, čak i ako mislimo da činimo dobro za svoje telo. Iako je doručak možda najvažniji obrok dana, pogrešna hrana može sabotirati ceo dan.

Nastavite čitati kako biste saznali koje namirnice biste trebali izbegavati ujutro.

Žitarice s visokim sadržajem šećera i malo vlakana

Iako je očigledno da slatke žitarice nisu najzdraviji izbor za doručak, sadržaj šećera nije jedini problem. Žitarice s malo vlakana i visokim sadržajem ugljenih hidrata neće vas zasititi, što znači da ćete biti gladni mnogo pre ručka.

Beli hleb

Ko ne voli ukus tostirane kriške belog hleba sa mazivom koje se topi? Međutim, redovno konzumiranje belog hleba za doručak ima dvostruki problem. Prvo, beli hleb je prerađen i iz njega su uklonjeni korisni vitamini, posebno vitamini B. Bolja opcija je crni hleb. Drugo, svi mazivi sadrže masnoće, čak i oni sa niskim sadržajem masti.

Pekarski proizvodi

Bilo da je u pitanju krofna, mafin, kroasan ili vafl, ako je u vašem doručku, nije dobra stvar. Osim što su napravljeni od belog brašna, sadrže mnogo dodatog šećera, što može izazvati nagli skok i pad nivoa šećera u krvi, ostavljajući vas gladnim mnogo ranije nego što bi trebalo.

Prerađeno meso

Prerađeno meso takođe spada među namirnice koje biste trebali izbegavati za doručak. Ovo je uglavnom zbog visokog sadržaja soli, koji može povećati krvni pritisak. Takođe sadrže aditive poput nitrita, koji mogu povećati rizik od određenih karcinoma, uključujući rak želuca.

Jogurt sa šećerom i niskim ili bez masti

Iako je jogurt izvrstan izvor proteina i probiotika, mnoge vrste jogurta sadrže puno dodatog šećera, što ih čini manje zdravim opcijama. Za zdraviju alternativu, probajte nezaslađeni jogurt sa većim sadržajem proteina, a ako želite da bude slađi, dodajte narezano, rendano ili pasirano sveže voće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.