U trendu

Ove vitamine bi trebalo da uzimamo svaki dan, kaže nutricionista

Ishrana bez nutritivne vrednosti može uzrokovati nedostatak vitamina, što može dovesti do problema kao što su krvarenje desni, loš noćni vid, rane u ustima i još mnogo toga. Uzimanje vitamina može našem telu da dâ podsticaj koji mu je potreban za funkcionisanje i održavanje zdravlja.

Nutricionista Reda Elmardi objasnila je za Eat This koje je vitamine najbolje uzimati i zašto. Međutim, kako biste bili sigurni da birate prave dodatke, svakako prvo razgovarajte sa svojim lekarom da biste utvrdili što je najbolje za vas.

„Da bi vaše telo bilo zdravo, potrebni su mu vitamini. Oni nam pomažu u održavanju dobrog zdravlja i sprečavanju bolesti. Bez njih ne bismo mogli ispravno da funkcionišemo. Vitamini igraju i važnu ulogu u sprečavanju problema koje uzrokuje starenje, kao što su pojava bora i sedih, loše pamćenje, pa čak i smrt. Na kraju, pomažu da se osećate bolje“, navela je Elmardi neke od razloga zbog kojih treba uzimati vitamine.

Vitamin A

„Vitamina A igra ulogu u održavanju zdravog vida i kože. Takođe je potreban za pravilno funkcionisanje i održavanje zdravlja kostiju. Osim toga, pomaže u sprečavanju infekcija i zarastanju rana“, ističe Elmardi.

Dnevne potrebe za vitaminom A zadovoljićete unosom šargarepe, slatkog krompira, spanaća, kelja, brokolija, dinje, manga, kajsija, breskve, papaje i paradajza. Ako ne jedete dovoljno ovih namirnica, trebalo bi da uzimate vitamin A u obliku dodatka ishrani.

Vitamin B6

Vitamin B6 je neophodan za normalnu funkciju nerava i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Pomaže telu da proizvodi serotonin, dopamin, norepinefrin, epinefrin i druge neurotransmitere koji su odgovorni za regulaciju raspoloženja. Poznato je da serotonin regulira obrasce spavanja, apetit i nivo energije.

„Dopamin je povezan s motivacijom i zadovoljstvom. Norepinefrin je uključen u reakcije na stres, otkucaje srca, krvni pritisak i uzbuđenje“, navodi Elmardi.

Vitamin C

Elmardi kaže da vitamin C igra ulogu u mnogim metaboličkim procesima. Pomaže u održavanju zdravog vezivnog tkiva i kostiju, pomaže u stvaranju kolagena i podržava imunološki sistem. Vitamin C je takođe neophodan za proizvodnju karnitina, materije koja prenosi masne kiseline u mitohondrije, gde se koriste za proizvodnju energije.

Vitamin D

Vitamin D pomaže u regulaciji kalcijuma u telu i neophodan je za zdravlje kostiju i kontrakciju mišića. Dobijamo ga izlaganjem suncu, ali ako smo retko izloženi danjem svetlu, to može dovesti do niskog nivoa vitamina D u telu.

Vitamin E

„Vitamin E je antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koje mogu uzrokovati štetu na ćelijama, koja može rezultirati rakom, bolestima srca, dijabetesom, Alchajmerovom bolesti, Parkinsonovom bolesti i drugim bolestima“, zaključila je Elmardi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)