U trendu

Ovo je hrana koju bi trebalo da jedemo svaki dan, kaže nauka

Šokantno je koliko je opšte zdravlje povezano sa zdravljem naših creva. Mikrobiom creva, odnosno bakterije i mikrobi u probavnom traktu, veže se za kognitivno zdravlje, imunološki sistem, pa čak i mentalno zdravlje. Zato je hranjenje pravom hranom ključno za održavanje creva zdravima, a prema rezultatima American Gut Projecta, najvažnija hrana za creva je biljna hrana.

Učesnici koji su u sklopu istraživanja jeli više od 30 različitih biljaka nedeljno imali su crevne mikrobiome prepune dobrih bakterija, za razliku od onih koji su jeli 10 biljaka ili manje. Prema časopisu Microorganisms, smanjenje raznolikosti bakterija u crevima povezano je s povećanim rizikom od crevnih poremećaja, kao i od metaboličkih i neuroloških poremećaja.

Iako se pokazalo da vrsta ishrane nije bitna (vegetarijanska, veganska ili neka druga), raznolikost biljaka u ishrani napravila je značajnu razliku za bakterije u crevima.

Biljna hrana uključuje voće, orašaste plodove, semenke, mahunarke, pasulj, pa čak i celovite žitarice. Biljke su bogate prebiotičkim dijetalnim vlaknima. Prebiotska hrana poznata je i po tome što hrani postojeće bakterije u crevima i održava mikrobiom u razvoju.

Na kraju se zaključuje da uključivanje biljaka u svaki obrok svaki dan je od vitalnog značaja za zdrav mikrobiom creva, a istovremeno ćete ostati siti i zadovoljni, piše Eat This.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)