U trendu

Ovo je najzdravije voće na svetu: Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Aronija je listopadni grm poreklom iz Sjeverne Amerike. Njeni starosedeoci, Indijanci, bili su dobro upoznati sa njenim lekovitim dejstvima. Aronija u sebi krije mnoge hranjive vitamine i antioksidanse, poput vitamina C.

Iako je tek poslednjih godina stekla popularnost u modernom društvu, njena lekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom sveta. Njene bobice poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Aronija sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

U plodovima ove biljke nalazi se velika količina fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiče i na brže zarastanje rana.

Konzumacijom aronije uspešno se održava normalan krvni pritisak. Sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak uvek “pod kontrolom”.

Ljudima sa povišenim krvnim pritiskom, preporučuje se sok ili čaj, koji nakon nekoliko dana konzumiranja, pomaže u njegovom regulisanju. Delotvorno utiče na ubijanje ćelija karcinoma i njena primena u ishrani obolelih od karcinoma sve je češća.

Iako mnogi smatraju da je šargarepa najveći izvor karotena, aronija u sebi sadrži mnogo više ovih biljnih pigmenata koji pozitivno utiču na zdravlje očiju, prenosi “Novi“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.