U trendu

Ovo su najgore kombinacije hrane i pića: Unosimo ih redovno, a veoma su štetne

Kako to obično i biva u životu sa stvarima u kojima uživamo, neke od najukusnijih kombinacija hrane i pića zapravo su izuzetno štetne za naše zdravlje, a često uzrokuju bol u stomaku i probleme s probavom. Možda je vreme da obratite pažnju koje kombinacije najčešće konzumirate i kako se nakon toga osećate.

Pica i gazirana pića

Gazirana pića i pica ili bilo šta s velikim udelom fruktoznog, kukuruznog sirupa i rafinisanih šećera pojačava osećaj lažne gladi i smanjuje sitost. Zbog toga čak i kada ste pojeli puno pice i dalje osećate glad. Ako ste se ikada zapitali kako ste uspeli da pojedete porodičnu picu verovatno zbog toga što vam je gazirano piće koje ste pili uz jelo i dalje izazivalo lažan osećaj gladi.

Beli hleb s džemom

Hleb i džem čini se kao najjednostavniji i najpraktičniji brzi doručak. Ipak, nastojte da izbegavate ovu kombinaciju. Naime, ako svoj dan započnete s velikim udelom šećera u hrani rizikujete prejedanje tokom ostatka dana. Za doručak bi trebalo da pokušate da jedete proteine ili zdrave masti poput avokada.

Desert i vino

Iako postoje desertna vina, nikako ih ne bi trebalo konzumirati s desertom, odnosno vino uopšte ne bi trebalo piti uz desert. Konzumacijom vina i npr. kolača vaše telo postaje prezasićeno šećerom. Umesto toga vino bi trebalo piti uz namirnice s niskim glikemijskim indeksom poput povrća.

Hrana bogata gvožđem i kafa

Polifenoli i tanini u čajevima i hlorogena kiselina u kafi blokiraju apsorpciju gvožđa u vašem telu. Ako često pijete čaj ili kafu nakon obroka, mogli biste da imate povećani rizik od razvoja anemije jer će kafa i čaj usporiti apsorpciju gvožđa iz hrane, piše Klik.hr

Žitarice i sok od narandže

Kiseline u soku od narandže ili bilo koje kiselo voće uništavaju enzim zadužen za probavu skroba prisutnog u žitaricama. To ne znači da u potpunosti treba da prestanete da pijete sok od narandže, preporučeno je popiti ga barem 30 minuta pre konzumiranja žitarica.

Jogurt i bobičasto voće

Ovo je još jedna od popularnih kombinacija za „zdravi“ doručak. Ipak, konzumiranje bobičastog voća u jogurtu loše je za probavu jer je usporava, a može negativno da utiče i na zdrave bakterije u crevima.

Voće uz obrok

Ako uz obrok jedete voće, poput salate od jagoda, lososa s mangom ili voćni parfe, voće će u vašem probavnom traktu zadržati ostale masti i belančevine te će fermentisati drugu hranu. To bi moglo da dovede do nadutosti, gasova i letargije.

Proteini i proteini

Iako je omlet sa sirom i slaninom ukusan, sadrži previše proteina koje naše telo ne može da svari odjednom. Uopšteno se ne preporučuju kombinacije proteina/belančevina. Jedan protein po obroku lakše se vari.

Pržena hrana i skrob

Uparivanje pržene hrane sa skrobnim ugljenim hidratima uvek je ukusno, ali se ne preporučuje. Pržena hrana ili životinjski proteini sa skrobom, poput odrezaka i pire krompira, povećavaju rizik od dijabetesa.

Voda uz obroke

Ispijanje vode uz obrok ili odmah nakon uobičajeno je, ali voda uz hranu ili nakon može uzorkovati nadutost i oteža probavu. Vaš želudac je vrlo kiselo okruženje gde hlorovodonična kiselina razgrađuje ono što konzumirate. Kada pijete puno vode, rizikujete promenu kiselosti želuca i ometate razgradnju hrane.

U zdravom probavnom sistemu sva hrana, koja se konzumirala, razgrađuje se i telo optimalno apsorbuje hranjive materije, a otpad prolazi. Dakle, kad ne razgrađujete hranu, to može uticati na celu funkciju probavnog trakta i probavni sistem, uzrokujući nadutost, gasove i nelagodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.