Ovo voće je izbor broj jedan za dijabetičare: Možete ga jesti do mile volje

Sve namirnice utiču na šećer u krvi, neke više, a neke manje. Ako imate preddijabetes ili dijabetes, važno je da birate hranu koja ima najmanji uticaj na nivo šećera u krvi, a kad je voće u pitanju to su borovnice.

Prema nutricionistima, možemo uživati u svim vrstama voća, ali borovnice imaju manje ugljenih hidrata i prirodnog šećera od drugih pa su bolji izbor.

“U poređenju s drugim voćem, borovnica možete pojesti najviše”, tvrdi nutricionistkinja Džoslin Loran.

U šoljici borovnica, bilo svežih bilo smrznutih, nalaze se 22 grama ugljenih hidrata i 15 grama šećera. Uz to, borovnice sadrže vlakna (4 grama po šoljici), što znači da se njihov prirodni šećer polako apsorbuje u krvotok.

Borovnice su bogate polifenolima, grupom hranjivih materija s antioksidativnim i protivupalnim svojstvima koja mogu biti korisna za zdravlje. Istraživanje iz 2023. potvrdilo je da polifenoli mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati krvni pritisak. Antocijanini, vrsta fitohemikalije koja borovnicama daje plavo-ljubičastu boju, takođe se mogu povezati sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, srčanog udara i gojaznosti, prema pregledu iz 2020. objavljenom u magazinu Advances in Nutrition.

Borovnice su takođe dobar izvor drugih bitnih nutrijenata poput vitamina C, koji podržava zdravu kožu i zaceljivanje rana; vitamina K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi; i mangana, koji pomaže metabolizmu i održava jake kosti i imunološki sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.