U trendu

Pijete ga svaki dan, ali ovo niste znali: Nova studija otkriva kako jogurt utiče na imunitet

Istraživanje je otkrilo da probiotici u proizvodima od jogurta mogu da smanje upalu i da ojačaju imuno sistem.

Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svesni njegovih prednosti – visokog sadržaja kalcijuma, probiotika i proteina. Jogurt takođe pijemo kada želimo nešto zdravo, što će nas zasititi.

Ali, postoji i zabrinutosti u vezi sa mlečnim jogurtom. Naime, smatra se da izaziva upalu u telu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Ipak, poslednje istraživanje tvrdi suprotno -otkriveno je da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu da smanje upalu i da ojačaju imunološki sistem.

Naime, dva istraživača koji su sproveli univerzitetsku studiju otkrili su da molekuli probiotika u kefiru (tečnom napitku koji je veoma sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti određenim agensom.

U sledećoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli delovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti.

“Naše istraživanje po prvi put baca svetlo na mehanizam pomoću kojeg probiotici fermentisani mlekom mogu da zaštite od patogenih infekcija i pomognu imunološkom sistemu”,  rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu “Ben Gurion” u Negevu.

Ovo će verovatno dovesti do novih istraživanja za bolje razumevanje, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi da budu još jedan razlog više za konzumiranje jogurta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.