U trendu

Pirinač zamenite ovim i gledajte kako se salo topi: Ima manje šećera a više proteina, i duže ćete ostati siti

Pirinač je jedna od najpopularnijih žitarica na svetu, ali svakako nije najbolja namirnica koju možete da unesete u organizam: smatra se izvorom „praznih“ ugljenih hidrata jer je u njemu najzastupljeniji skrob.

Uz to, obični beli pirinač ima visok glikemijski indeks (64), što znači da nivo šećera u krvi nakon njegovog konzumiranja raste brzo i naglo.

Zbog toga se sve češće mogu pronaći recepti u kojima se on zamenjuje integralnim smeđim pirinčem ili, još bolje, kinoom, piše Glossy.

Kinoa – koju još nazivaju „majkom svih zrna“ – jedna je od najbogatijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi.

Foto: unsplash.com/cameramandan83

Ona sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i toliko biljnih vlakana da jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!

Zašto zameniti pirinač kinoom?

Kako navodi medicinska platforma Medicinenet, postoji mnogo prednosti kinoe, a neke od njih su:

  • kinoa ima niži glikemijski indeks od belog pirinča, što znači da ne podiže brzo nivo šećera u krvi
  • kinoa je bogata vlaknima i proteinima, sadrži veću količinu hranljivih materija i ima sličnu mekanu teksturu kao pirinač
  • šolja kinoe sadrži duplo više proteina i 5 grama više vlakana nego beli pirinač
  • kinoa sadrži manje kalorija i ugljenih hidrata od belog pirinča
  • kinoa smanjuje nivo triglicerida u krvi nakon obroka
  • kinoa ima veću količinu svih esencijalnih aminokiselina
  • kinoa ima veći udeo minerala (triput više kalcijuma, pet puta više gvožđa, osam puta više kalijuma, dvaput više mangana, cink, kog u pirinču nema…)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)