U trendu

Potcenjena namirnica na koju su svi zaboravili košta 90 dinara, a čini čuda za vaše zdravlje

Semenke susama predstavljaju izvrstan izvor vlakana, ključnih za održavanje zdravog probavnog sistema i srca. Osim toga, obiluju esencijalnim vitaminima i mineralima, doprinoseći opštem zdravlju.

Minerali poput kalcijuma, bakra i magnezijuma prisutni u semenkama susama podržavaju imunološki sistem, jačaju kosti i smanjuju upalu. Visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina u susamu pomaže u snižavanju holesterola, što može doprineti prevenciji bolesti srca i moždanog udara, kako navodi Zadovoljna.rs.

Zdravstvene prednosti konzumiranja semenki susama su mnogobrojne, uključujući smanjenje rizika od visokog holesterola, osteoporoze, visokog krvnog pritiska i artritisa. Redovna konzumacija ovih semenki može pružiti pozitivne rezultate.

Sjajna namirnica

Semenke susama su izvrstan izvor vlakana, bilo da su oljušten ili ne. Cele semenke susama posebno su bogate vlaknima koja su korisna za zdravlje srca. Istraživanja ukazuju da ljudi koji unose dovoljno vlakana imaju manji rizik od prerane smrti i srčanih bolesti u poređenju s onima koji konzumiraju nedovoljno vlakana, prema meta-analizi objavljenoj u časopisu Lancet.

Osim toga, semenke susama sadrže značajne količine bakra i kalcijuma, ključnih hranjivih materija za održavanje važnih funkcija tela. Bakar podržava imunološki i nervni sisatem, dok kalcijum igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju, srca, mišića i nerava, prema stručnjacima iz klinike Mayo.

Antioksidansi i polifenoli, uključujući lignane, prisutni u semenkama susama, pomažu u smanjenju upale i rizika od bolesti srca i određenih vrsta raka. Nezasićene masti u semenkama susama, uključujući i omega-3 masne kiseline, doprinose smanjenju upale, poboljšavaju nivo holesterola i održavaju stabilan srčani ritam.

Na kraju, istraživanje sugeriše da vrsta masti koju unosite igra važnu ulogu u održavanju zdravlja, te da zamena zasićenih masti nezasićenim, poput onih prisutnih u semenkama susama, može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)