Povremeni post je izuzetno delotvoran, ali samo ako poštujete 1 pravilo

Kada praktikujete povremeni post, ključno pravilo je održavanje manjeg unosa kalorija od potrošnje. Ova dijeta se fokusira na vremenski okvir umesto na količinu i kvalitet unesene hrane.

Novo istraživanje sa Univerziteta u Danskoj i Holandiji naglašava važnost smanjenja ukupnih kalorija uz povremeni post za efikasniji gubitak težine.

Molekularni biolog Filip Rupert objašnjava da je suština unos manje kalorija od potrošnje, čak i tokom povremenog posta, a pri tome naglašava da to ne znači slobodu za neograničen unos hrane.

„Kada postite s prekidima, i dalje vredi pravilo da bi trebalo da unosimo manje kalorija nego što ih trošimo, ako želimo da smršamo“, rekao je.

Istraživanje takođe analizira efekte povremenog posta na molekularnom nivou, uključujući oslobađanje masnih kiselina radi energije i ketogenezu.

Post može izazvati osećaj euforije, možda zbog efikasnijeg snabdevanja mozga energijom i ketonima.

„Mozak se hrani ketonima tokom posta“, dodao je Rupert.

Različite reakcije na post ukazuju na potrebu individualnog pristupa, s obzirom na različite zdravstvene prednosti i na važnost savetovanja sa lekarom pri razmatranju smanjenja unosa hrane, piše medicinski časopis „Trends in Endocrinology and Metabolism“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.