U trendu

Probiotici

U novije vreme probiotici su “veoma u modi”, ali koliko su korisni i da li su nam potrebni? Malo o tome znamo.
Probiotici su organizmi za koje se veruje da poboljšavaju zdravlje, a dostupni su kao suplementi i u hrani. Ideja uzimanje živih bakterije može delovati čudno na prvi pogled. Na kraju krajeva, mi uzimamo antibiotike da bismo se izborili sa bakterijama.
Međutim, naš organizam je prirodno prepun takvih organizama. Probavni sistem sadrži više od 500 različitih vrsta bakterija. One održavaju zdravlje creva i pomažu u varenju hrane, a takođe se veruje da pomažu rad imunog sistema.
Kako probiotici deluju?
Istraživači veruju da se neki digestivni poremećaji dešavaju kada se poremeti stanje “dobrih“ bakterija u crevima. To se može desiti nakon infekcije ili posle uzimanja antibiotika. Problemi sa crevima mogu nastati kada se ošteti sluzokoža creva, a uzimanje probiotika tu može da pomogne.
Pored toga, postoje dokazi da probiotici pomažu u održavanju jakog imunog sistema. U društvima sa veoma dobrom higijenom, primećen je nagli porast autoimunih i alergijskih oboljenja. Možda se to dešava zato što imuni sistem nije dovoljno izazivan od strane patogenih organizama. Uvođenje dobrih bakterija u vidu probiotika predstavlja, smatra se, izazivanje imunog sistema na zdrav način.
Probiotici mogu pomoći kod mnogih bolesti
Iako se istraživanja i dalje sprovode, postoje dokazi da probiotici mogu pomoći kod nekoliko specifičnih bolesti. U 2011. godini, stručnjaci sa Univerziteta Jejl uradili su reviziju istraživanja i zaključili da su probiotici najefikasniji za:

 • lečenje dijareje kod dece
 • lečenje ulceroznog kolitisa
 • lečenje nekrotiznog enterokolitisa, odnosno tipa infekcije i upale creva koja se najčešće javlja kod novorođenčadi
 • sprečavanje dijareje izazvane upotrebom antibiotika ili infekcijom
 • sprečavanje zapaljenja creva koje se može javiti nakon operacije creva
 • lečenje i sprečavanje ekcema u vezi sa alergijom na kravlje mleko
 • pomaganje rada imunog sistema

Istraživači sa Jejla poručuju da probiotici mogu biti od pomoći i na druge načine, mada su dokazi manje ubedljivi. To uključuje:

 • lečenje sindroma iritabilnog kolona
 • lečenje vaginitisa
 • lečenje dijareje izazvane bakterijom klostridium dificile
 • lečenje kronove bolesti
 • smanjenje rizika uobičajenih dečjih bolesti kao što su infekcija uha, prehlade i drugo

Upozorenja o probioticima
Za većinu ljudi, uzimanje probiotika je bezbedno i izaziva mali broj neželjenih efekata. Ljudi širom sveta konsumiraju jogurt, sireve i druge prirodne namirnice koje same po sebi sadrže dobre bakterije.
Ipak, probiotici mogu da budu opasni za ljude sa oslabljenim imunim sistemom ili ozbiljnim bolestima.
Namirnice sa probioticima ili suplementi
Probiotici dolaze u mnogim oblicima, uključujući tablete, kapsule i namirnice, kao što su jogurt i drugi mlečni napici. Stručnjaci kažu da oblik nije važan, sve dok sadrži dovoljno organizama koji će se razvijati u crevima.
Ipak, ne bi trebalo preterivati sa probioticima i „uzimati ih na svoju ruku“, zato se posavetujte sa lekarom jer je on ipak stručan da proceni vaše zdravlje i šta je potrebno vašem organizmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.