U trendu

Prženi pirinač i hranljiva vrednost

S obzirom na to da, kada je o hrani reč, većinu ljudi najviše zanima kalorijska vrednost, krenućemo od hranljive vrednosti prženog pirinča.
Kada je reč o podacima koji slede, treba znati da se oni odnose na jednu šolju pirinča.
Podaci
1. Masti – prva tačka na redu je ona koje se uglavnom svi i boje – masti. Jedna šolja prženog pirinča u sebi sadrži 12,34 g masti. Ipak, nemojte odmah krenuti sa paničenjem jer svega 2,25 g od ukupne količine jesu zasićene masti koje doprinose gojenju. Ostatak čine mononezasićene masti, i to 3,77 g, i polinezasićene masti, 5,34 g. Naime, za sve one koji baš i nisu upućeni u vrste masti i njihova dejstva, poslednje pomenute vrste masti spadaju u grupu "dobrih" masti koje su neophodne našem organizmu.
2. Proteini – čak i ovako mala količina prženog pirinča, poput svega jedne šolje, u sebi sadrži i do 12,47 g proteina, što u stvari zadovoljava i najosnovnije potrebe čak i onih najminijaturnijih ćelija koje se nalaze u našem telu. Stoga jedna šolja prženog pirinča može da zadovolji i do 25% dnevnih potreba kada je reč o proteinima, koji su pak zaduženi za osvežavanje i regeneraciju našeg organizma nakon pretrpljenih, manjih ili većih, oštećenja do kojih dolazi na dnevnoj osnovi. Dakle, izuzetno su bitni.
3. Ugljeni hidrati – su zastupljeni sa 41,7 g u jednoj šolji prženog pirinča. I eto prvog razloga za brigu. Naime, od pomenute ukupne količine svega, 1,4 g čine hranljiva vlaknaste materije, koje su odgovorne za obrazovanje grube hrane i 1,5 g čine šećeri, koji su odgovorni za snabdevanje organizma energijom. Ostatak, nažalost, čini skrob, koji je odgovoran za stvaranje dodatnih slojeva u oblasti stomaka, jer je inače jako nezgodan kada je reč o razlaganju unutar organizma. Skrob, međutim, nije samo štetan po naš organizam već predstavlja i bitnu supstancu kada je reč o telesnim funkcijama, a preporuke su dijetalnih stručnjaka i stručnjaka za zdravu ishranu da bi od svega što pojedemo u toku dana skrob trebalo da bude prisutan u vidu jedne trećine od ukupne količine.
Zaključak
Iz navedenog se vide osnovna biološka i hranljiva svojstva prženog pirinča kao hrane. Podsećamo da je pirinač pogodan za dijetalnu ishranu jer drži sitost duže vreme i daje energiju, iako nema mnogo kalorija. Pirinač povoljno deluje na metabolizam i organe za varenje, a odličan je antioksidans.
Pirinač se može koristiti u ishrani kao predjelo, dodatak mesu, glavno jelo sa raznim začinima i sosevima (čorbast ili gusto zapržen).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.