U trendu

Šargarepa – da, ali ovo voće je odlično za vaš vid

Generacije dece morale su jesti šargarepu za dobar vid. Sada su istraživači otkrili da je slađa namirnica – grožđe od koristi za zdravlje očiju jer je bogato antioksidansima koji štite zdrave ćelije od oštećenja DNA te se veruje da je prehrana obogaćena grožđem korisna za zdravlje rožnjače.

Rožnjača je deo oka koji sadrži ćelije koje odgovaraju na svetlost – fotoreceptore. Degenerativne bolesti rožnjače mogu prouzrokovati slepilo.

Grožđe je puno vitamina C i K, kao i beta-karotena, koji pomažu organizmu da se reši slobodnih radikala. Istraživanja na Univerzitetu u Glasgovu pokazala su antioksidativne dobrobiti pijenja soka ljubičastog grožđa – redukuju rizik od srčanih bolesti, raka i Alchajmerove bolesti.

Studije takođe pokazuju da ovo voće može sprečiti stvaranje masnih naslaga jer sadrži resveratrol koji se može naći i u borovnicama, jagodama, kupinama i jabukama, a pomaže i pri izgaranju kalorija.

1 komentar
  1. Anonimni

    Ta prica da je sargarepa dobra za vid potice iz drugog svetskog rata, kada su britanski piloti trebali da polete a vidljivost je bila ocajna, te im je kapetan rekao da se najedu sargarepa pre poletanja te ce bolje videti. Tako to traje i danas, pametnjakovici “znaju“ da je sargarepa dobra za vid. Odlicna je i bogata svacim, ali nema veze sa vidom. To je bila mala prevara za pilote , da se ohrabre, a trebalo je da naucnici to tek danas „otkriju“. svasta. Isto je to kao i prica sa spanacem. Prilkom zapisa kolicine gvozdja, tadasnji laborant je POGRESIO za dve nule u decimalnom zapisu. gvozdja ima 100 puta manje, skoro da ga i nema. Medjutim, i danas majke maltretiraju decu da jedu SPANAC ZBOG GVOZDJA. NEZNANJE je ozbiljno siromastvo. pouka Gvozdja ima u crvenim i slicnim bojama. Zeleno je boja hlorofila, odnosno magneziuma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike