Šest sjajnih razloga da svako jutro započnete jabukom

Jabuke su s dobrim razlogom simbol zdravlja. Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo da ih uvrstite u ishranu, evo nekih:

Mogu smanjiti holesterol

Tim istraživača sa univerziteta Riding nasumično je podelio 40 muškaraca i žena s blago povišenim holesterolom u dve grupe. Osam nedelja je jedna grupa jela dve jabuke dnevno, a druga svaki dan pila sok od jabuke. Nakon četiri nedelje pauze, eksperiment je nastavljen, ali su učesnici zamenili uloge. Oni koji su tokom prve faze jeli jabuke, sada su pili sok od jabuke i obrnuto.

Pokazalo je da je jedenje dve jabuke dnevno rezultiralo većim smanjenjem holesterola. Naučnici nisu sigurni da li su uzrok tome vlakna u jabukama ili njihov sadržaj polifenola koji su korisni za zdravlje srca.

Pomažu u kontroli telesne težine

Prirodna jedinjenja u jabukama, posebno u sorti Greni Smit, podstiču rast dobrih probavnih bakterija povezanih s kontrolom telesne težine. Jedna jabuka srednje veličine sadrži pet grama vlakana, a prema istraživanjima, svaki pojedeni gram vlakana poništava oko sedam kalorija tako što se na njih veže i sprečava da se apsorbuju.

Možda umanjuju rizik od raka

Pregledom 41 studije istraživači u Italiji su otkrili da je veća konzumacija jabuka povezana sa smanjenjem rizika od raka pluća. Neke studije su pokazale da jedenje jabuka ima preventivni učinak i na rak debelog creva, dojke i probavnog trakta.

Iako je potrebno više studija kako bi se razjasnio pozitivan učinak jabuka na rizik od raka, autori studije sugerišu da bi određene biljne hemikalije u jabukama, posebno fenoli i flavonoidi, mogle biti odgovorne za sprečavanje oštećenja ćelije i sprečavanje rasta tumorskih ćelija.

Mogu regulisati šećer u krvi

Budući da jabuke sadrže prirodni šećer, možda se čini nelogičnim da mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, ali istraživači su upravo to otkrili. Naučnici kažu da antioksidansi u jabukama blokiraju aktivnost enzima odgovornog za razbijanje skroba u jednostavni šećer. To znači da se manje prostih šećera apsorbuje iz probavnog sistema u krvotok, što rezultira nižim nivoom šećera u krvi i nižim odgovarajućim odgovorom na insulin.

Jabuke mogu koristiti zdravlju creva

Jabuke su bogat izvor pektina, vrste topivih vlakana koja se obično koriste kao sredstvo za zgušnjavanje umaka i konzervirane hrane. Međutim, pektin takođe može da koristi ljudima s upalnim bolestima creva. U manjim kontrolisanim ispitivanjima pektin je ublažio simptome zatvora i proliva.

Mogu poboljšati zdravlje pluća

Nekoliko studija pokazalo je da konzumacija neoljuštenih jabuka dovodi do boljeg zdravlja pluća, kao i manje rizika od respiratornih bolesti, uključujući astme i bronhitisa. Jedno istraživanje čak je otkrilo da jabuke pomažu u smanjenju rizika od astme više od ostalog voća i povrća zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.