U trendu

Smuti – vaš omiljeni doručak

Smuti ili Smoothie je voćni napitak koji je mnogima postao omiljeni doručak, ne samo zbog svog osvežavajućeg ukusa, već i zbog svih zdravstvenih benefita koje nosi sa sobom.

Posle skoro jednog veka razvoja i sticanja popularnosti, osmišljeni su čitavi programi ishrane zasnovani na smutijima. Ovi ukusni kokteli uključeni su u ishranu gotovo svake osobe koja brine o svom zdravlju.

Ali zašto je smuti toliko koristan? Čemu takva vrtoglava popularnost ovog napitka?

Pa da krenemo od samog početka i uverimo se u sve blagodati najpopularnijeg obroka u čaši.

Istorija smutija – gde se rodila ideja o voćnom napitku?

Smuti od engleske reči smooth (homogen, gladak) se prvi put pominje nakon pronalaska blendera u Americi tridesetih godina prošlog veka.

Međutim, slava ovog napitka došla je tek šezdesetih godina 20. veka kada je vegetarijanstvo postajalo sve popularnije, a talas smoothie-ja zahvatio mnoge zemlje.

Početkom sedamdesetih u SAD-u je otvoren prvi restoran koji je prodavao zdrave namirnice izblendane u blenderu. Ali danas se sve vraća u modu, tako da je smuti opet postao poslednji krik zdrave ishrane.

Šta je zapravo smuti?

Prvobitni recept za smuti bio je prilično jednostavan – bobice i ostalo voće izblendano pomoću miksera koje se zatim sipa u čaše sa ledom. Kasnije su krenuli da eksperimentišu mešajući različite vrste voća, dodajući mleko, slatku pavlaku ili sladoled.

Sedamdesetih godina su počeli da dodaju umućeno belance, ali strah od salmonele ubrzo je zaustavio taj trend. Krajem prošlog veka umesto mleka u smuti su dodavali jogurt.

Danas, kako raste broj ljudi koji se odlučuju za biljnu ishranu, u smuti se sve češće dodaju, pored običnog mleka, i biljno a umesto šećera se prednost daje medu ili nekom biljnom zaslađivaču.

Zašto je smuti postao sinonim za zdravlje?

Smuti je obrok koji ne čini da osećamo težinu u stomaku, kao kada pojedemo nešto masno, a istovremeno snabdeva telo celokupnom dnevnom potrebom minerala i vitamina.

Ova vrsta obroka bogata je vitaminima, vlaknima, pektinom, mineralima, hranljivim sastojcima, kalcijumom i proteinima (ukoliko je osnova smutija mleko ili njegove zamene).

Ako u svoju redovnu ishranu uključite smuti napitak, vaše telo će uvek biti snabdeveno svim potrebnim supstancama, postepeno će početi da se čisti, oslobađa toksina, ubrzaće metabolizam, obnoviti svaku ćeliju tela i na taj način očuvati vašu mladost i zdravlje.

Kakve zdravstvene benefite nudi ovaj napitak?

Nemoguće je odrediti koliko kalorija sadrži smuti jer se svaki pravi od različitih namirnica. Međutim, svaki od njih je i te kako koristan za naše zdravlje.

– Smuti sadrži veliku količinu vitamina jer su u njegovoj osnovi – voće, bobice i povrće.

– Koristi se sveže voće i povrće, a to znači da su svi hranljivi sastojci sačuvani.

– Smuti može da zameni obrok, to nije samo desert.

– Čaša ovog napitka sadrži vitamine i minerale neophodne za normalan rad srca i digestivnog trakta.

– Pomoću smutija možete se rešiti viška kilograma. Potrudite se da ne dodajete šećer i slatku pavlaku, već med, ovsene pahuljice i orašastvo voće.

Par saveta – kako da spremite idealan smuti?

Ne morate ići u najbliži kafić ili restoran da biste dobili smuti, već uz malo truda ovo “zdravlje u čaši” možete napraviti kod kuće brzo i lako. Pridržavajte se sledećih pravila:

– Važna je da smuti bude gladak i homogen zato je potrebno koristiti blender ili mikser. Smuti ne bi trebalo da ima u sebi komadiće voća i povrća.

– Ne preterujte sa tečnošću – smesa mora biti prilično gusta.

– Birajte sastojke smutija po boji. Na primer, ne treba mešati crvene bobice ili povrće sa zelenim. U suprotnom smuti će dobiti boju koja nimalo nije prijatna za oko.

– Zamenite šećer medom ili voćnim sirupom.

Bobičasto voće je nezaobilazan izbor za pripremu smutija kod većine ljudi. Razloga za to ima dosta, kako onih koji se tiču samog ukusa napitka, tako i onih koji se odnose na zdravlje.

1. Borovnica je poznata po tome da jača moždane funkcije.

2. Kupina takođe utiče na moždane funkcije pospešujući pamćenje i koordinaciju.

3. Malina će pomoći onima koji žele koje kilo manje.

4. Crvena ribizla će uz to eliminisati sve toksine iz organizma.

5. Još jedno crvena bobica čuvena je kao prirodni antibiotik – brusnica.

6. Čuvar naše mladosti – aronija usporava proces starenja.

7. Divlja šumska borovnica – najjači antioksidans.

8. Crna ribizla je idealan saradnik za stabilizovanje krvnog pritiska.

Možete dodati samo par bobica u svoj smuti, ali zamislite ovih 8 moćnih čuvara zdravlja udruženih u vašoj čaši.

Iako sveže bobičasto voće možemo naći samo leti, nauka je potvrdila da se ni prilikom zamrzavanja ne gube lekovita svojstva ovog voća. Uz Beobaštin Smrznuti mix bobičastog voća sada možete uživati u svom omiljenom smutiju i sačuvati svoj imunitet i tokom zime.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.