U trendu

Šta je mediteranska ishrana?

Mediteranska ishrana dugo je s pravom smatrana jednom od najzdravijih na svetu. Hiljadama godina, stanovnici duž mediteranske obale uživaju u ukusnom načinu ishrane, određenoj vrsti hrane, ležernom obedovanju i redovnim fizičkim aktivnostima. Oni ne misle o svojim navikama u ishrani kao o dijeti, već jednostavno vode način života koji može da dovede do dugovečnosti i zdravlja sa manjim rizikom od hroničnih bolesti.

I najnovija istraživanja pokazuju da je mediteranski način ishrane dobar za srce i metabolizam, a da štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i drugih bolesti.

Zdravstvene prednosti mediteranske ishrane intenzivno su proučavane u poslednjih 10 godina, što je rezultovalo boljim naučnim i kliničkim dokazima.

Šta je mediteranska ishrana?

Mediteranska ishrana predstavlja način života u kom se dobar ukus spaja sa dobrim zdravljem. Ne postoji jedinstvena mediteranska ishrana, jer svaki region širom Evrope, od Španije do Bliskog istoka, prilagođava sebi osnovne potrebe ishrane.

Sličnosti uključuju oslanjanje na namirnice biljnog porekla, kao što su povrće, voće, integralne žitarice, pasulj, orasi, masline, maslinovo ulje, zajedno sa nekim vrstama sira, jogurtom, ribom, živinskim mesom, jajima i crnim vinom. Ove namirnice čine osnovu plana ishrane i pružaju hiljade mikroelemenata, antioksidanata, vitamina, minerala i vlakana koji deluju zajedno i štite od hroničnih bolesti.

Veći deo hrane čine sveže sezonske namirnice koje se ne obrađuju. Metode pripremanja imaju tendenciju da budu jednostavne, a namirnice se retko prže u dubokom ulju.

Samo male količine zasićenih masti, natrijuma, slatkiša i mesa predstavljaju deo ovakvog načina ishrane. Mediteranski način života uključuje umerene količine hrane i pića, uz ležerno obedovanje, kao i redovnu fizičku aktivnost, koja je važan deo jednačine. Takođe su važne zdrave navike: redovno spavanje, popodnevni odmor i više manjih obroka u toku dana.

Tajne ekstra devičanskog maslinovog ulja

Maslinovo ulje je ono što većina ljudi povezuje sa mediteranskom ishranom, ali u pitanju nije bilo koje maslinovo ulje, već mora da bude ekstra devičansko.

Nisu toliko u pitanju mononezasićene masti koliko fitohemikalije i jedinjenja u ekstra devičanskom maslinovom ulju koja pružaju zdravstvene prednosti.

Ne postoji dobar dokaz da mononezasićene masti same štite od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, ne radi se samo o maslinovom ulju, jer mediteranska ishrana je ipak način života koji kombinuje zdrave namirnice.

Model zdrave porodice

Porodice koje zajedno jedu obroke imaju tendenciju da budu zadovoljnije, da jedu više hranljivih obroka i utiču na svoju decu da prave bolje izbore hrane. Jedna studija utvdila je da su mlade osobe koje su prešle na mediteransku ishranu, pokazale značajna poboljšanja u snazi, budnosti i zadovoljstvu.

Deca koja uče da jedu raznovrsne namirnice u ranom periodu života imaju veće šanse da uživaju u hrani i da se drže zdravijih obrazaca ishrane u ostalim periodima života. Širok spektar izbora olakšava, čak i najprobirljivoj deci, uživanje u ovom načinu ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.