U trendu

Šta je zdravije da pijemo ujutro, čaj ili kafu? Stručnjaci otkrili koji napitak je bolji za organizam

Većina ljudi započinje jutro šoljicom kafe ili čaja. Iako su ova dva napitka među omiljenima, ima li neko od njih više prednosti?

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama razlikuje se u zavisnosti od vremena kuvanja, načina pripreme, kao i od količine pića, prenosi vecernji.hr.

Međutim, da biste dobili opštu ideju, ovde je sažetak popularnih napitaka, od najvišeg sadržaja kofeina do najnižeg. Jedno istraživanje je pokazalo da žitarice u doručku poput zobenih pahuljica pomažu u koncentraciji i učenju.

Ove količine kofeina temelje se na 1 šoljici svakog napitka:

Kafa: 96 mg kofeina
Latte: 86,4 mg kofeina
Ledena kafa: 74,4 mg kofeina
Crni čaj: 48 mg kofeina
Zeleni čaj: 28,8 mg kofeina
Kafa bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina
Biljni čaj: 0 mg kofeina

Kada se uporedi, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj – čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protivupalnog spoja hlorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom.

Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja osećaja mučnine do ublažavanja glavobolje i stomačnih tegoba. Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja takođe povezuju spojeve u zelenom čaju sa zdravljem kardiovaskularnog sistema.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma. Zbog veće količine kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja i to biljnog tipa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.