U trendu

Šta se dešava u organizmu ako svaki dan jedemo med

Med je zdrava i ukusna namirnica koja je korisna za ljudsko telo na mnoge načine. Može se jesti samostalno, dodati u napitke ili koristiti kao zaslađivač.

Osobe koje svaki dan jedu med iskusiće brojne prednosti, a evo nekih od njih:

Čišćenje tela

Med je bogat antioksidansima, te će pomoći telu da se očisti od štetnih toksina. Antibakterijska svojstva u medu su korisna za našu kožu, te mogu dati koži prirodni sjaj.

Protivupalni efekti

Med sadrži antioksidanse koji štite telo od upale. Upala može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak i autoimune poremećaje. Jedno istraživanje je otkrilo da se antioksidansi u medu mogu otkriti u krvnoj plazmi, pokazujući da bi konzumiranje meda moglo povećati antioksidativno delovanje u telu.

Zdravi šećer

Ako želite da izgubite kilograme ili održite figuru, svakako treba da dodate med u ishranu. Šećer koji je prisutan u medu je drugačijeg sastava od šećera koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med je izuzetno koristan za ubrzanje metabolizma, što je korisno onima koji žele da smršaju.

Smanjuje holesterol

Med uopšte ne sadrži holesterol. Naprotiv: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u telu koji se mogu boriti s viškom holesterola. Istraživanja pokazuju da antioksidansi u medu mogu sprečiti sužavanje arterija. Suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Ispijanje čaše vode s nekoliko kašika meda biće dovoljno da se to spreči.

Zdrav mozak

Istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i poboljšava pamćenje. Šećer koji se nalazi u medu povećava nivo insulina u krvi, koji oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.