U trendu

Šta se dešava vašem telu kada prestanete da konzumirate so

Joni natrijuma koji se nalaze u soli učestvuju u kontrakciji mišićnih vlakana i u prenošenju nervnih impulsa. Dakle, potpuno isključivanje soli izaziva povećan umor, opštu slabost i pojavu neuromišićnih poremećaja, objašnjava nutricionista Aliona Stepanova.

Nutricionista za Sputnjik podseća da SZO preporučuje dnevnu dozu od pet grama soli za odraslu osobu, iako postoje pojedinačni slučajevi sa određenim patologijama koje imaju potrebu da se odreknu soli.

„U prisustvu hipertenzije, glaukoma, tuberkuloze, zatajenja bubrega ili čira na želucu, telo nije u stanju da se nosi sa preradom natrijum-hlorida. Kao rezultat toga, koristi proizvoda pretvaraju se u štetu: tok bolesti i opšte zdravstveno stanje se pogoršavaju, smanjujući performanse i ograničavajući aktivnosti normalnog života“, upozorila je doktorka.

Postoji nekoliko naučnih studija koje su pokazale štetu koju prekomerna konzumacija soli može da izazove, pa se ne preporučuje prekoračenje preporučene količine ovog stonog proizvoda u svakodnevnoj ishrani.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)