U trendu

Šta se događa s vašim telom ako svakodnevno jedete pirinač

Kao i testenina i peciva, pirinač je takođe često na „lošem glasu“ jer sadrži mnogo ugljenih hidrata.

Ali, zapravo, pirinač ima brojne prednosti za naš organizam, piše Klix.ba.

„Pirinač može biti tako pristupačan i praktičan ugljeni hidrat i trebalo bi da prestanemo da ga demonizujemo i umesto toga pomognemo ljudima da shvate kako ga najbolje konzumirati. Pirinač apsolutno može biti deo zdrave ishrane“, kaže nutricionista Laura Ligos.

Međutim, dolazi sa nekim potencijalnim nedostacima koje je važno imati na umu.

Izvor energije

Kako navode nutricionisti, pirinač je zdrava žitarica bogata hranljivim materijama i ugljenim hidratima, koje je potrebno svakodnevno konzumirati.

Ugljeni hidrati bi trebalo da čine oko 40 posto do 65 posto naših dnevnih kalorija jer nas opskrbljuju energijom, kojoj je potreban svaki dan.

Osim toga, važni su i za proizvodnju hormona i kognitivne funkcije.

Mirnija probava

Pirinač je sastavni deo ishrane koja se često preporučuje onima koji se bore ili se oporavljaju od mučnine, povraćanja ili sličnih stanja.

Pirinač se lako podnosi i vari jer sadrži male količine masti. Uzimanje lako probavljivih ugljenih hidrata može biti od pomoći ako imate osetljiv želudac ili ako se oporavljate od bolesti.

Različiti mikronutrijenti

U zavisnosti od vrste koju izaberete, pirinač ima različite zdravstvene dobrobiti. Pirinač sadrži više od 15 esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu, vitamin B, kalij, magnezijum, selen, vlakna, gvožđe i cink.

Beli i smeđi pirinač imaju donekle sličan nutritivni profil, iako smeđi pirinač ima malo više kalorija, vlakana, proteina, mangana, selena, magnezijuma i vitamina B.

Divlji i crni pirinač sadrže više antioksidansa i manje kalorija, s nižim glikemijskim indeksom.

Šećer u krvi mogao bi da vam skoči

Zbog većeg udela ugljenih hidrata, porcija pirinča sama po sebi može povećati nivo šećera u krvi.

Glikemijski indeks je mera koliko hrana utiče na šećer u krvi, a riža se nalazi otprilike u sredini, iznad kukuruza te odmah ispod pšenice.

Ako niste aktivni ili ne jedete dovoljno proteina i masti uz rižu, da biste mogli negativno uticati na vaš šećer u krvi.

Možete povećati potrošnju arsena

U poređenju sa drugim žitaricama, pirinač može biti veći izvor arsena, hemijskog jedinjenja koji je prirodno prisutan u našem tlu i vodi u nekim delovima sveta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da izloženost arsena može biti povezana sa povećanim rizikom od raka.

Kako biste ograničili potrošnju arsena birajte pirinač uzgojen u područjima koja proizvode rižu s niskim udelom arsena, operite je pre kuvanja i konzumiranja.

Takođe, poželjno je da pomešate žitarice kao što su kinoa i bulgur, koje sadrže manje nivoe arsena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.