Svaki dan pijete jogurt? Niste ni svesni šta sve činite svom organizmu!

Jogurt je jedna od najpopularnijih opcija za doručak, ali i zdrava užina u bilo koje doba dana. Prepun dobrih probiotika, kalcijuma, cinka i vitamina B, mudar je izbor za zasitan obrok ili smoothie, ali ako ste se ikada pitali možete li jesti jogurt svaki dan, mi smo tu da pomognemo da razrešite zabunu uz pomoć nekoliko registrovanih dijetetičara, prenosi Yahoo.

Koja je najzdravija vrsta jogurta?
‘Volim da preporučim organski grčki jogurt za one koji podnose mlečne proizvode’, predlaže dijetetičarka Loren Keli. ‘Volim grčki jogurt jer je bogatiji proteinima, a proteini su odlični za osećaj sitosti nakon obroka ili užina’. Ako se odlučite za na jogurte s ukusima, pripazite na dodate šećere.

‘Jogurti, posebno vrste s niskim udelom masnoće, jedan su od najboljih izvora dodatog šećera, zato je važno voditi računa o dodatim šećerima u verzijama jogurta s ukusom’, kaže Keli, ‘Baš kao i u voću, nešto šećera prirodno je u mlečnim proizvodima, to je laktoza, ali sve iznad oko 6 grama na etiketi verovatno je dodati šećer’. Njeno osnovno pravilo je ostati ispod 10 grama šećera ukupno.

Prema Keli, nekim ljudima je sasvim u redu da jedu jogurt svaki dan ili većine dana, dok drugima možda nije – naročito ako ne podnosite laktozu. ‘Neko se možda neće dobro snaći s mlečnim proizvodima zbog zdravstvenih problema s crevima, a onda će izlečiti creva i moći će kasnije sasvim dobro da podnosi određene vrste’, kaže ona.

Važno je obratiti pažnju na to kako se osećate nakon što popijete jogurt. ‘Osećate li se energično ili umorno i tromo? Ako je ovo drugo, moglo bi biti od pomoći da u saradnji s dijetetičarom vidite da li je u pitanju sam jogurt ili možda dodaci imaju previše šećera, pa ste nakon toga još umorniji’, dodaje. Keli poručuje da hrana treba da čini da se osećate dobro, posebno celovita hrana. ‘Ako se osećate energično i probavno ‘srećno’ sat ili dva nakon obroka, to je dobar znak; ako se osećate naduto, imate zatvor ili uvek trčite u kupatilo, verovatno vam nešto ne odgovara’.

Tri stvari koje se događaju kada svakodnevno pijete jogurt:
1. Može pomoći u kontroli težine: ‘U zavisnosti od vrste jogurta, može vam pomoći da se duže osećate sitima i pomoći vam da smanjite težinu’, objašnjava dijetetičarka Vandana Set, ‘Jogurt može biti zdrav deo uravnotežene ishrane koja pomaže u kontroli težine’.

2. Može poboljšati zdravlje creva i upalu: Vandana takođe ističe da jogurt može pomoći u smanjenju upale, poboljšati zdravlje creva i pomoći u pravilnoj probavi jer je dobar izvor probiotika (dobrih bakterija). Međutim, ako imate SIBO (preterani rast bakterija u tankom crevu), jogurt može pogoršati prekomerni rast hraneći bakterije.

3. Možete unositi više proteina: Iako će vrsta jogurta koju odaberete imati različite kalorije i makronutrijente – poput punomasnog u odnosu na niskomasni ili nemasni – Vandana savetuje da se držite grčkog ili islandskog jogurta ako možete da podnesete mlečne proizvode. ‘Grčki jogurt se pravi pasiranjem i zato je gušći, kremastiji, ima više proteina i manje ugljenih hidrata’, kaže ona, ‘Jogurt na biljnoj bazi možda neće obezbediti dovoljnu količinu proteina’.

Koliko je jogurta previše?
Kao što je Keli ranije spomenula, jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju ako redovno konzumirate jogurt je dodati šećer u aromatizovanim jogurtima. ‘Većina ljudi još uvek svakodnevno konzumira tri puta više od preporučenog dodatog šećera’, kaže ona, ‘što se može povezati s većom upalom, koja je povezana sa svim hroničnim bolestima od bolesti srca do dijabetesa’.

Zaključak je da jogurt može biti zdrav dodatak vašoj ishrani i možete uživati ​​u njemu svakodnevno, ali trebalo bi da  pokušate i odaberete onaj s više proteina, običan i bezmastan ili s niskim udelom masti. ‘Lako ga možete sami zasladiti svežim ili smrznutim voćem i dodati neke zdrave masti kao što su naseckani orašasti plodovi ili semenke (chia, lan, konoplja) za ukusnu i hranjivu opciju’, kaže Vandana, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.