U trendu

Svako jutro uzimala je list čuvarkuće i kašiku meda: Evo šta joj se dogodilo sa telom posle mesec dana

Čuvarkuća se često koristi kao narodni lek. Ona je izuzetno izdržljiva biljka koja može da preživi pod ekstremnim uslovima, pa ne čudi što je često možemo videti u saksijama prekrivenu snegom, a na proleće je ponovo bujna i zelena.

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masna ulja, smolu, mravlju i jabukovu kiselinu. U narodnoj medicini se smatra da ima antiupalna, antioksidanasa, umirujuća i diuretička svojstva. Koristi se kao sok, obloga za kožu, od nje se kuva čaj, ali je najpoznatiji prirodni lek kombinacija čuvarkuće i meda.

Čuvarkuća i med koriste se u prirodnoj medicini za jačanje imuniteta, za varenje, pomoć kod bronhitisa, za disajne organe, ali i za želudac kao pomoćno sredstvo kod čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Priprema čuvarkuće sa medom je vrlo jednostavna, a savetuje se da smesu držite u frižideru i koristite tako što ćete svakog jutra na prazan stomak uzeti po kašičicu. Nakon uzimanja leka, pokušajte da ništa ne pijete i ne jedete 30 minuta kako bi lek delovao.

Evo kako da napravite čuvarkuću sa medom po receptu travara Momčila Antonijevića:

  • 21 sveže ubran list čuvarkuće
  • 150g prirodnog meda

Priprema:

Listove čuvarkuće operite i očistite, pa stavite u secko ili blender. Ukoliko nemate ovaj uređaj možete i sitno iseckati nožem. Kada usitnite čuvarkuću, pomešajte dobijenu smešu sa medom, pa vratite u teglu.

(Sensa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)