U trendu

Tokom menopauze žene treba da jedu ovo češće: Drži hormone pod kontrolom i sprečava stvaranje sala

Ishrana u menopauzi je značajnija nego što nam to na prvi pogled deluje. Kako je višak kilograma uslovljen hormonskim statusom jedna od glavnih posledica ove faze života žene, na to se nadovezuju i brojne druge bolesti, ali se i simptomi menopauze pojačavaju.

Najčešći simptomi menopauze su:

  • talasi vrućine
  • promena raspoloženja
  • depresija
  • bol u zglobovima i kostima
  • sporiji metabolizam
  • gojenje

Tokom starenja metabolizam se usporava, sporije se vari hrana i na telu se lakše skupljaju masne naslage, a kako biste izbeglli ove posledice važno je da promenite način ishrane, imate kvalitetniji san, redovno imate fizičku aktivnost i unosite namirnice koje će hormone održavati u ravnoteži.

Moguće je da ćete u periodu menopauze biti gladni češće nego inače, ali stručnjaci upozoravaju da treba promeniti jelovnik.

Jedite orašaste plodove (kombinacija proteina i zdravih masti), oni će vas duže držati sitim.

Beli hleb, pirinač i pastu zamenite crnim i integralnim, a naročito se preporučuje hleb od celog zrna.

Nemojte da izbegavate masti, već ih uzimajte iz zdravih namirnica, poput lososa, skuše i maslinovog ulja. Osim što pomažu da se ne ugojite, ove namirnice su dobre za zdravlje srce.

Iz ishrane izbacite rafinisan šećer i prerađenu hranu, a jedite namirnice bogate proteinima i vlaknima. Preporučuje se da jedete često, ali male porcije, u proseku to su 3 manje porcije plus dve zdrave užine, prenosi Stil.Kurir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar