Ubedljivo najgora stvar za vaš želudac: Ove 2 namirnice ne smete nikada mešati sa kafom

Kako i na koji način vi pijete kafu ujutro?

Ispijanje kafe, mnogima je jedan od omiljenih jutarnih rituala. Mnogi doktori bavili su se ispitivanjem uiticaja kofeina na organizam, a mišljenja su im različita. Međutim, oko jedne stvari, većina njih je usaglašeno, a to je o samom načinu konzumacije kafe.

Naime, veruje se da ako se kafa konzumira na pravilan način, ne može biti štetna i obrnuto.

Gastroenterolog, nutricionista Nurija Dijanova, otkrila je uz koje namirnice kafa nikako „ne ide“! Reč je o dvema koje mnogu upravo uzimaju uz ili nakon crnog napitka – alkoholu i čokoladi!

Najgora kombinacija je kafa sa čokoladom ili alkoholom, kaže Dijanova. Pošto kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava gorušice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak.

Čak i ako ne osećate nelagodu, vremenom mogu da se jave znaci upale jednjaka, upozorava Dijanova. Takođe, gastroenterološkinja ne preporučuje da uzimate kafu na prazan stomak, ono što najveći broj ljudi u Srbiji radi, jer utiče na sekreciju želuca.

Istovremeno, doktorka je otkrila i koja kombinacija se preporučuje, a to je espreso kafa sa biftekom.

„Espreso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje deluju na ‘kompaktno’ meso zajedno sa želudačnim sokom“, objašnjava doktorka.

Neko vreme nakon espresa, Dijanova preporučuje da svakako popijete čašu vode kako biste nadoknadili tečnost u telu, jer kafa ima diuretički efekat.

Ipak, lekari upozoravaju da preteran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dve šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.