U trendu

Ultra moćan recept: Spoj belog luka i meda za snažan imunitet

Beli luk je savršen dodatak mnogim jelima, ali pruža i niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima.

Med ima bogati ukus, a vitamini i minerali koje sadrži prirodni med pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

Beli luk štiti od prehlade

Beli luk sadrži jedinjenje poznato kao alicin, za koje se smatra da pomaže u smanjenju nivoa holesterola, sprečava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena svojstva i anti-mikrobno delovanje. Ujedno, beli luk je nisko kaloričan, ali sadrži visoko hranjive materije. Ova biljka sadrži mangan, vitamin B6, vitamin C, selen i vlakna.

Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija belog luka smanjuje broj prehlada za 63 posto, dok ujedno smanjuje prosečno trajanje simptoma prehlade za 70 posto.

Prirodni med sadrži preko 100 za organizam važnih sastojaka

S druge strane, prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe, sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin. Med ujedno zbog svoje lepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluzokože grla.

Uz to, poboljšava probavni sistem i uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta.

„Činjenica je da med najvećim udelom sadrži jednostavne šećere: fruktozu i glukozu, ali za razliku od rafinisanog šećera i kukuruznog skroba koji u osnovi predstavljaju prazne kalorije, med obezbeđuje preko 100 za organizam važnih sastojaka. Uprkos izrazitoj slatkoći , prosečan glikemijski indeks meda kreće se oko 55, a ta brojka označava  umereni glikemijski indeks“, rekla je nutricionista Sandra Krstev Barać.

Kako napraviti ovaj lek od meda i belog luka?

Potrebno je:

335 grama meda (domaćeg)

10 čena belog luka

1 staklena tegla sa poklopcem.

Priprema:

Beli luk očistiti pa iseckati sitno. Sipati med u staklenu posudu i prebaciti tamo beli luk. Poklopiti odgovarajućim poklopcem i čuvati 1 nedelju na tamnom mestu. Nakon sedam dana dobićete prirodni lek koji je jedan od najzdravijih lekova na svetu.

Uzima se po 1 kašika dnevno, ujutru na prazan stomak.

Sirup se može razblažiti toplom vodom. Lek se uzima 7 dana bez prekida, pa se dve nedelje pravi pauza i onda se još jedna nedelja konzumira ovaj lek.

Teglu čuvajte na sobnoj temperaturi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar