Upozorenje: OVIH 6 namirnica štetnije su za srce nego holesterol

Do sada se verovalo da je holesterol najopasniji za srce i da treba izbegavati hranu koja ima mnogo holesterola i soli, kao i masnu hranu.

Nova istraživanja su pokazala da holesterol ipak nije najštetniji za srce, pa čak nisu ni zasićene masti. Zasićene masne kiseline jesu povezane sa srčanim oboljenjima, ali konzumacija takvih masti u obliku hrane neće nužno povećati nivo zasićenih masti u vašoj krvi.

Ove namirnice treba da izbacite is ishrane kako biste očuvali zdravlje srca:

Gazirani sokovi 

Šećeri koji se nalaze u ovim sokovima mogu da povećaju i nivo šećera u krvi i tako povećati i rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Bolje je da smanjite unos ovih sokova.

Rafinisani ugljeni hidrati 

Rafinisani ugljeni hidrati puni su šećera i aditiva, što je jako loše za zdravlje srca. Morate izbegavati: začine poput kečapa i preliva za salate, umake za testeninu, hleb i nemasni jogurt.

Pečeni deserti 

I pečeni deserti sadrže šećer i ako često budete jeli pite i torte mogu vam se začepiti krvi sudovi, povisiti pritisak, a može doći i do srčanih problema.

Margarin 

Studije su pokazale da maslac nije loš po srce, ali zato margarin jeste zato što sadrži nezdrave trans-masne kiseline koje povećavaju rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Slanina 

Još se vode polemike oko toga da li je crveno meso štetno za srce ili nije. Ipak bi bilo najbolje zaobići one masne delove mesa.

Viršle i kobasice 

Viršle i kobasice obiluju raznim aditivima, pa je najsigurnije jesti ih što ređe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.