U trendu

Uvrstite ih u jelovnik: 3 najbolje namirnice koje će vam pomoći da se rešite sala sa stomaka

Čini se da se trbušnjaci ne prave u teretani – oni se prave u kuhinji. Ispostavilo se da se ova poslovica manje odnosi na ono što radite u kuhinji, a više na ono što ne radite. Možete da pravite brokoli na pari i pečenu piletinu za tri obroka dnevno, ili ako ne budete umereni tokom užine, mogli biste da poništite sav svoj teško zarađeni napredak, piše Best Life.

„Jedna stvar koja je zajednička većini gojaznih ljudi je da jedu stalno tokom dana“, rekao je fitnes trener Džerard Hol, fitnes trener i uticajna osoba, „Mnogo je bolje jesti obroke za užinu, a ne grickalice“.

Ili, budimo razumni. Grickanje je jedno od najvećih životnih zadovoljstava; ni od koga, pa ni od onih koji žele da smršaju i skinu salo na stomaku, ne treba očekivati da se potpuno odreknu grickalica. Ima dobre vesti i na ovom planu. Prema Holu, tri grickalice nisu samo prihvatljive, one aktivno podržavaju sve vaše ciljeve topljenja masti na stomaku.

Prva stvar koju treba da znate o masti na stomaku je da se ona donekle razlikuje od masti koja se nalazi na drugim mestima na telu. Uopšteno govoreći, ljudska tela imaju dve vrste masti. Potkožno masno tkivo je sloj masti koji se nalazi direktno ispod vaše kože. Ili, oko stomaka, dublje u crevima, naći ćete visceralnu masnoću.

Visceralna mast je biološki namenjena zaštiti vaših organa, ali je zapravo zdravo imati nešto od nje na telu. Pa, i dalje morate da držite nivoe visceralne masti pod kontrolom. Prema klinici Mejo, visok odnos masti na stomaku povezan je sa brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući, ali ne ograničavajući se na apneju za spavanje, visok krvni pritisak i bolesti srca.

Nije potreban nikakav poseban režim ili prilagođena dijeta da bi se topile salo na stomaku. Klinika Klivlend napominje da su uglavnom metode za gubljenje sala na stomaku manje-više iste kao i za gubitak bilo koje druge vrste masti: redovno vežbanje, spavanje punih osam sati i uravnotežena ishrana. Kada je u pitanju vaša ishrana, zamena standardnih grickalica za ova tri može pomoći.

Tvrdo kuvana jaja

Verovatno se oslanjate na jaja kao na kamen temeljac doručka sa niskim sadržajem masti, sa visokim sadržajem proteina ili kao dodatak proteinu postojećem obroku. Ali većina jela sa jajima je puna ulja ili putera, od kojih nijedno nije pouzdan saveznik u vašem cilju topljenja masti na stomaku. Rešenje? Kuvajte ih!

„Ako vam je teško da kontrolišete glad, uvek bi trebalo da držite tvrdo kuvana jaja u frižideru“, preporučuje Hol, „Svaki put kada ogladnite i nije vreme za obrok, samo uzmite jedno ili dva jajeta i pojedite jaje belci. Belančići nemaju malo kalorija, ali će vas zasititi’. Prema USDA, tvrdo kuvana jaja mogu se čuvati u frižideru do sedam dana, pod uslovom da se ne ostavljaju na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Sveži sir

„Sveži sir je odlična užina za spavanje jer ne sadrži ugljene hidrate i obezbeđuje dugodelujući protein koji se zove kazein“, kaže Hol. Šta je kazein? U poređenju sa dobro poznatim osnovnim namirnicama u ishrani kao što su surutka i životinjski proteini, kazein je donekle zanemaren. Prema Klivlendskoj klinici, kazein ima nekoliko prednosti koje nisu primećene. Uz sve standardne prednosti proteina – poput smanjene gladi i povećanog rasta mišića – kazein takođe sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i dobar je izvor kalcijuma koji jača kosti.

Prirodni puter od kikirikija

Postoji razlog zašto planinari, penjači i drugi sportisti na dugim stazama vole puter od kikirikija: ništa vas ne ispunjava brže ili vas duže drži sitim. „Dve do tri kašike prirodnog putera od kikirikija trebalo bi da budu dovoljne da se utoli glad“, primećuje Hol. Samo ćete želeti da budete posebno oprezni kako biste bili sigurni da dobijate samo prirodnu vrstu putera od kikirikija. Proverite listu sastojaka za nezdrave aditive poput soli, šećera ili palminog ulja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.