U trendu

Uz ovakav doručak kilogrami se sami tope

Svima je već dobro poznato pravilo kako doručak nikako ne treba preskakati budući da je najvažnije dan započeti zdravim i ukusnim obrokom.

Ipak, nisu svi doručci jednako dobri za organizam, poput slasnih krofni ili kaloričnih peciva, zato oprez. Štaviše, neke studije su pokazale da ako često konzumirate neodgovarajuće namirnice za jutarnji obrok, možete i ugojiti!

Nutricionisti su izdvojili nekoliko bitnih pravila za sve one koji paze na zdravlje.

Ne odlažite doručak

Mnoge studije su pokazale da doručak oživljava metabolizam, stoga nutricionisti preporučuju doručak odmah ujutro kako biste imali dovoljno energije za dnevne obaveze i kako ne biste prebrzo oglašavali. Ako niste osoba koja ima naviku da ujutru jede ujutro ili ste uvek u žurbi, pokušajte sa zdravim napicima poput smoothieja ili barem počnite dan jogurtom.

Ne zaboravite na proteine

Kad dan započnete doručak prepunom proteinom poput jaja ili grčkog jogurta, nećete tako brzo osetiti glad. Osim toga, ovako ćete se zasititi i dugoročno početi gubiti kilograme. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su jele jaja za doručak izgubile dvostruko više na težini nego žene koje su započele dan pecivom. Naime, protein u jajima povećava osećaj sitosti i smanjuje zadovoljstvo tokom dana konzumiranja manje kalorija. Namirnice sa visokim procentom proteina takođe su odličan izbor za osećaj sitosti i izvor energije tokom celog dana jer se isporučuje sporije od ostalih doručka, piše Time.

Zdravstvene prednosti banane i ovsenih pahuljica

Već je nekoliko studija pokazalo koliko su banane dobre za početak dana. Osim toga, pomoći će vam da sagorite više kalorija korišćenjem zaliha masti u organizmu. Osim banane, odlične su i ovsene pahuljice koje takođe proizvode osećaj sitosti. Vlakna u zobi usporava probavu ugljenih hidrata, čime se smanjuje nivo šećera u krvi pa ne dolazi do osećaja gladi, piše tportal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.